Водещи новини - дясно Култура Общество

Честваме Рождество на Пресвета Богородица

На 8 септември църквата чества Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен. Това е църковен празник, посветен на рождението на Божията майка. В календара на Българска православна църква празникът се отбелязва всяка година на 8 септември, в календара на Македонската православна църква и другите източноправославни църкви по стария календар празникът се чества на 21 септември.

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар, посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни в календара на църквата.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България и Северна Македония. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден. Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита. Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.

Днес имен ден празнуват  Мария, Мара, Марийка, Мима, Мими, Мариян(а), Мариан(а), Маша, Мариела, Мариета, Панайот, Панко и др.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.