Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

178 100 хартиени бюлетини ще бъдат отпечатани за вота на 2 октомври в област Добрич

Общо 178 100 броя хартиени бюлетини ще бъдат отпечатани за изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. в Осми изборен район – Добрички, реши Районната избирателна комисия /РИК/ в Добрич. Тя одобри графичните файлове на бюлетините и тиража за отпечатването им. 

„Броят на хартиените бюлетини е съобразен с броя на избирателите по предварителни списъци, като за определени секции, където ще се гласува само с хартия, се предвижда 10% резерв на бюлетините“, обясни за Про Нюз Добрич председателят на РИК Цонка Велкова.

По предварителни списъци, публикувани на сайта на ЦИК, броят на избирателите в област Добрич е 177 557 души, като малко над 13 000, обичайно в секции в малки населени места, ще гласуват само с хартия.

Всички секции трябва да бъдат обезпечени с хартиени бюлетини, в случай че се случи нещо с машините – тогава се преминава към гласуване с хартиена бюлетина. Такива случаи имаше на предходните избори.

С машини ще се гласува в 246 секции в област Добрич. В 7 от тях ще има по две машини, в толкова секции има гласували над 349 избиратели на последните избори, посочи Велкова.

На територията на целия избирателен район ще има 377 избирателни секции, като в това число влизат и секции в условие на евентуалност – следствен арест, болница, подвижни кутии.

c