Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Венци и цветя на паметника на ген. Иван Колев - Освободителя на Добруджа

Навършват се 106 години от Добричката епопея. През септември 1916 година, с победоносното настъпление на Трета българска армия и на конницата на генерал-лейтенант Иван Колев, наречен още Спасителя на Добрич, Южна Добруджа се връща в пределите на България. Паметта на загиналите за освобождението на Добруджа беше почетена с поднасяне на цветя пред паметника на генерал Иван Колев в Добрич, наричан Спасителя на Добрич и Мемориала на VI пехотна Бдинска дивизия, край село Козлодуйци.

На същата дата, 7-ми септември отбелязваме и 82 години от подписването на Крайовската спогодба, която връща окончателно Южна Добруджа в пределите на България.

За историците, договорът в Крайова от 7 септември 1940 г. е огромен успех за българската дипломация, защото позволява връщането на изконна българска земя по мирен път. Затова някои съвременни политици определят този акт като „Второто Съединение на България”.

Венци и цветя на паметника на Освободителя на Добруджа ген. Иван Колев поднесоха кметът Йордан Йорданов, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, общински съветници, ученици, политици и общественици.

Преслав НЕЙЧЕВ

c