Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Добрич отбелязва годишнините от Добричката епопея и Крайовския договор

С различни прояви Добрич ще отбележи 106 години Добричка епопея и 82 години от подписването на Крайовския договор. Събитията започват в 09.00 часа на Военното гробище – музей, с панихида и поднасяне на цветя. До 16.00 часа ще продължи Денят на отворените врати във Военното гробище.

В 09.30 часа на Паметника на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. ще се състои Караул на паметта с ученици на Езикова гимназия „Гео Милев“ – проект по Програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“ 2021 на Министерство на образованието и науката и Министерство на отбраната. От 10.00 часа е тържеството за поднасяне на цветя на мемориала на ген. Колев.

В 11.30 часа на пл. „Свобода“ започва празничен фолклорен концерт на Клубовете на пенсионера в Добрич.

През целия ден гражданите и гостите на Добрич могат да поднесат цветя на паметници и паметни знаци – Кръст-паметник на загиналите в Добричката епопея, Паметен знак на загиналите от 53-ти пехотен полк – част от 7-ма Рилска дивизия, през Добричката епопея  1916 г., Плоча-барелеф на Н.В. Цар Борис III, паметни плочи на ген. Тодор Кантарджиев, полк. Борис Дрангов и Христо Стефанов.

От 17.00 ч. до 20.00 ч. ще се състои Нощ на литературата – Добрич, 2022 – също част от програмата по повод 7 септември. Инициативата се провежда за единадесета поредна година и цели да популяризира добрата европейска литература чрез четения в т. нар. „читателски гнезда“, в които известни личности четат откъси от съвременни европейски автори.

В Регионална библиотека „Дора Габе“ четец ще бъде историкът и педагог Надежда Иванова. Текстът е от произведението „Антон и други стадни животни“ на норвежката писателка Гюдрюн Скретинг.

В Дом-паметник „Йордан Йовков“ четецът е д-р Калоян Куртев, а тексът – от творбата „Междинно кацане“ от Матей Хоржава, Чехия.

В Музея в Градски парк „Св. Георги“ ще чете Мария Методиева от Фондация „Свети Николай Чудотворец“, а тексът е от романа „Хамнет“ от Маги О’Фарел.

Четенето ще открият кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов и кметският екип.

Тази година в рамките на Нощта в Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич ще бъде открита фотодокументалната изложба „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“. Тя е реализирана от Института за литература към БАН по Проект „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“ и е финансирана от Фонд „Научни изследвания“.

c