Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Провежда се форумът "Добрич в бъдеще време"

Култура, култура, култура – темата на форума "Добрич в бъдеще време".

Тазгодишното издание на форума започна с излъчване на 5-те късометражни филма за Добрич, произведени във филмовото предизвикателство, станало част от форума през 2018 година.

Присъстваха общественици, културни дейци, общински съветници, бивши народни представители, архитекти, писатели, артисти, учители,  студенти, ученици и активни граждани.

С думите "Културата е генератор на отношение и емоции", първият лектор Еми Барух започна своята лекция. По време на представянето тя показа някои от изложбите на фондация "Фотофабрика", в която участва тя и нейната дъщеря Фелия. Изложба на Фелия Барух и в този момент може да бъде разгледана по оградата на парк-хотел Изида.

Втори на поляната пред насъбралата се публика излезе проф. Евгений Дайнов, който говори за културата и политиката и как и защо гражданите трябва да бъдат активни.

Мартин и Коста от група BLDRSH споделиха мисли за творческото в културата и как да се направи така, че да бъде по-лесно за следващите поколения да знаят как да развият творческите си проекти и амбиции.

Форумът завърши с уъркшоп с идеи за Добрич, в който съвместно с лекторите и посетителите на форума се родиха идеи за развитието на града.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов покани повече политици и кандидати за такива да присъстват на следващото издание на форума за бъдещето на Добрич. Култура в политиката липсва, а трябва да има, заяви кметът на Добрич.

Консултативен съвет за младежите предстои да бъде създаден към кмета на Община Добрич, за да може младите да се учат и да ни учат. Хората в обществото трябва да имат ценз, дори и морален, съобщи кметът.

"Не само в Добрич, но и в цял свят тече конкурс за бъдещето – допълни Йорданов. Конкурсът за центъра на Добрич ще остави отпечатък в България и изобщо в архитектурната общност. Нека покажем, как трябва да се правят нещата, за да има култура в политиката."

Събитието е организирано от сдружение "Граждани +" в партньорство с Община Добрич и е част от инициативата Global Dobrich.

Боян Коларов, Граждани +
Йордан Йорданов, кмет на Добрич
Мартин и Коста, група BLDRSH
Еми Барух
проф. Евгений Дайнов
Група BLDRSH
проф. Евгений Дайнов и Еми Барух
c