Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Пропадане на блок от години притеснява живеещите в блок в кв. “Балик” в Добрич

Живеещите в блока сигнализират за опасно разместване на тротоара и самия блок

Живеещите в блок 12 в квартал "Балик" в Добрич вече 16 години подават сигнали до всички възможни институции с надежда, че ще се намери решение за потъващата жилищна сграда.

Проблемът е свързан с тротоарната площ пред двата входа на блока.

Собствениците на жилища там се опасяват при всеки проливен дъжд, че сградата ще пропадне. "При дъжд всичко навлиза в основата му през външните стълби пред входа. Има 10-сантиметров отвор, през който влиза водата в основата на блока. Това е от западната страна, а от източната страна тротоарът е с обратен наклон към блока и след валежи водата навлиза в избените помещения. Блокът ни вече е започнал да пропада. Не знаем какво да правим. Да чакаме ли да потънем?", питат в поредната си жалба живеещите в бл. 12.

Георги Янев - домоуправител

Там живеят предимно възрастни хора на пенсионна възраст и за тях е непосилно да поемат каквито и да са разходи, свързани с ремонт на инфраструктурата, посочват още те.

Подадени са десетки жалби, но за хората отговорите са незадоволителни. След поредните жалби на място са идвали главният архитект, експерти от общината, от ВиК. Те не са установили сериозни и застрашаващи структурата на жилищния блок размествания.

Пред репортер на Про Нюз Добрич живеещите в блока споделиха съмненията си, че пропадането е вследствие на подземен кладенец, както и липса на канализация по ул. "Агликина поляна".

Съседите подготвят поредна жалба, като настояват да се вземат спешни мерки преди блокът да се срути.

Е, има и собственици на апартаменти, които са на противно мнение. Пред репортера ни един от тях заяви, че блокът е стабилен и пропаданията не са опасни, тъй като от десетки години не се е случило нищо.

Гражданите недоволстват от нарушената настилка на тротоара пред блока. Тя е напълно разбита и не може да се върви по тротоара, без да се залита. Това често води до падане и нараняване както на деца, така и на възрастни.

Съседите са търсили варианти за публично-частно партньорство с Общината, но са се отказали, тъй като не са успели да осигурят собственото си финансово участие.

Панелният блок 12 в кв. “Балик” е построен през 1978 година.

Про Нюз Добрич отправи запитване до Община Добрич дали в резултат на подаваните сигнали са предприети мерки, проведено ли е обследване и какви са констатациите.

c