Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

За седми път се провежда граждански форум „Добрич в бъдеще време 7.0“

Гост лектори ще бъдат журналистката и преводач Еми Барух, политологът проф. Евгений Дайнов и музикантите от рок групата Bloodrush Мартин Кирилов и Коста Коларов 

Седмото поредно издание на граждански форум „Добрич в бъдеще време“ ще се проведе днес от 16:00 часа в Градския парк „Св. Георги“. Основен организатор на събитието е сдружение „Граждани +“.

Форумът „Добрич в бъдеще време“ цели да се създаде платформа за активните граждански общности на всички хора, свързани с Добрич – тези, които живеят в града, и тези, които са пръснати по света. Чрез Форума местната власт на Добрич може да се свърже с неподозирано голяма гражданска енергия, която да ползва като обществен ресурс за привличане на добавена стойност към Добрич.

Броени часове преди изданието, репортер на Про Нюз Добрич разговаря с проф. Евгений Дайнов:

„На предстоящия Форум „Добрич в бъдеще време 7.0“ ще направя сказка за това, как политиката и културата са част от механизмите за укротяване на свирепостта в човека. Искам да предам на жителите на Добрич посланието да не вярват в  българския песимизъм. В книгата на Георги Фотев “Българската меланхолия“ има едно специфично състояние на българския дух - на вкиснато непостигане. То се проявява през 90-те години на миналия век, в момента дори не е меланхолия, а песимизъм. Ще се опитам да направя това, което правя от 35 години – да напомня на хората, че песимизмът е много непостигащо състояние. Когато си песимист, казваш "аз няма да прави нищо, защото няма смисъл". Седиш си  в някаква "кочинка” и си правиш някакви неща, докато животът се подобрява и човек става все по- култивиран и цивилизован, когато знае, че неговите усилия дават резултат и, че има смисъл. Това е мисията ми  в живота и това мисля да направя на форума в Добрич.“

В рамките на „Добрич в бъдеще време 7.0“ сдружение „Граждани +“ ще отбележи своя десети рожден ден.

Използваме равносметката за изминалото време и като се позоваваме на препратка към първата презентация в първия Форум от 2017 г. на Димитър Събев, който постави културата наравно с икономиката в развитието на обществата, споделят организаторите. Тази година ще дискутираме възможностите на културата да спои гражданската общност и да даде тласък в развитието на община град Добрич, допълват те.

Участници в панелите ще бъдат журналистката и преводач Еми Барух, политологът Евгений Дайнов и музикантите от рок групата Bloodrush Мартин Кирилов и Коста Коларов.

Успоредно с Форума „Добрич в бъдеще време 7.0“ ще бъде експонирана и фотоизложба на открито „Виж ме. Виждам те.“ на „Фотофабрика“ с автор Фелия Барух.

c