Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

ВАС върна на съда в Добрич делото за възлагането на градския транспорт без конкурс

Върховният административен съд отмени определение на Административния съд в Добрич от май тази година и го връща за продължаване на съдопроизводствените действия. Определението не подлежи на обжалване.

Делото във ВАС беше образувано по жалба на „Пътнически превози“ ЕООД и от „ПГ Комерс“ ООД срещу определението на магистратите от Добрич, които оставиха без разглеждане на жалбата им и прекратиха съдебното производство.

ВАС решава, че определението на Административния съд в Добрич е неправилно, защото незаконосъобразно е решено, че двете дружества нямат правен интерес по случая.

Поради това обжалваното определение следва да бъде отменено, а делото - върнато на първоинстанционния съд за продължаване на съдопроизводствените действия, реши ВАС.

Припомняме, че жалбата от управителите на „Пътнически превози” ЕООД и „ПГ Комерс“ ООД е срещу решение на Общинския съвет /ОбС/ на Добрич, с което  е одобрен проект на договор за обществена услуга с „Градски транспорт Добрич“ ЕООД за възлагане на обществен превоз на пътници по утвърдена транспортна схема на Община град Добрич. Според проекта за договор „Градски транспорт Добрич“ ЕООД ще е вътрешен оператор на обществения транспорт на пътници по утвърдена транспортна схема на Община град Добрич. Като такъв дружеството ще има възможност да сключи договор с подизпълнители за не повече от 30% от превозните услуги.

Жалбата на превозвачите е срещу възлагането на градския транспорта без конкурентна процедура, като те твърдят, че това решение е в противоречие с европейското и българското законодателство.

c