Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В следващите дни решават за отоплението на училищата в Добрич

Има готовност в детските ясли и градини в Добрич да се добавят електрически котли

Всички усилия ще бъдат положени, за да не се допусне децата от училищата в Добрич да останат на студено тази зима. Това заяви пред журналисти кметът Йордан Йорданов.

„Но наблюдаваме в България, а и в световен план, как върви подготовката за зимния сезон, а именно ограничаване на температури, съкращаване на учебни часове и други подобни. Към момента нямаме такива планове. Няма и такава нужда - да ограничаваме и температури, и учебни часове“, каза той.

В следващите дни ще се прецени конкретно какви алтернативи има всяко едно училище. Докато за детските ясли и градини Общината има готовност да предложи алтернатива на газовото отопление, запазвайки цялостната инсталация и добавяйки електрически котли.

„Детските ясли и градини са подготвени и готови за отоплителния сезон с една единствена уговорка – че, в зависимост от това как върви цената на газа, съответно на еленергията, ние сме в готовност да предложим алтернатива на газовото отопление, като запазим цялостната инсталация, а само да добавим електрически котли“, каза Йорданов. Така, ако досега отоплението в детските заведения се е случвало с природен газ, то сега вариантът е да се добавят електрически котли. Това е сравнително лесна процедура, като в такъв случай вместо с газ, водата в радиаторите се загрява чрез електрически котли, допълни Йорданов.

 „Така че, имаме алтернативни източници. Но, нека да е ясно, че в детските ясли и градини нямаме вариант на преминаване на твърдо гориво от типа на мазут“, подчерта кметът.

Част от училищата като ОУ „Христо Ботев“, ПМГ „Иван Вазов“ са санирани по проекти. Не всички училища обаче са с нови дограми, изолация и подменени отоплителни инсталации. Предстои в следващите десет дни с директорите на всяко едно училище поотделно да се уточни какви алтернативни източници на отопление има. Но в голямата си част повечето са на природен газ. В случая това означава, че ще могат да се сложат котли на електрическо отопление.

c