Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

„Неслучайната случайност“ на срещата на естонската журналистка Наталия Вебер с Двореца в Балчик

Филологът и журналист от Естония Наталия Вебер представи своята книга – албум “Моите срещи с България”- Неслучайна случайност, в Каменната залата на ДКИ КЦ “Двореца” в Балчик. Книгата, илюстрирана с авторски снимки на Вебер, е вдъхновена от нейните посещения в страната ни през последните 12 години.

„Това не е пътеводител, не е краеведска книга. Това са разкази за моите впечатления и емоции, които аз съм изпитала по време на пътуванията ми във вашата уникална и много красива страна“, сподели Наталия Вебер.

Естонката стъпва на българска земя за първи път през 2010 година и оттогава е идвала тук 10 пъти, с изключение на двете години пандемия. Пътешества из страната, особено е впечатлена от Велико Търново, а град Несебър я поразил. Тя пише за Калиакра, Аладжа манастир, Поморие, Долината на розите, Габрово, Шипка. Най-невероятно е обаче пребиваването й в Балчик и посещенията в Двореца. Затова й последната глава в книгата й е посветена на бившата обител на румънската кралица Мария и е наречена „Неслучайна случайност“. Силно впечатлена е от загадъчната личност на кралицата и нейната сложна съдба, от красотата и тайнствената атмосфера на Двореца.

През 2015 година в Двореца се осъществява първата у нас изложба с рисунки на съпруга на Наталия Вебер – известния в Естония скулптор и художник Реналдо Вебер. В „Тихото гнездо“ са показани негови графики по мотиви от Стария завет. Реналдо Вебер обаче вече си е отишъл от този свят. Наталия осъзнава, че е „неслучайна случайност“ срещата между кралицата и художника, там, във вечността, откъдето никой не се връща…

„Ще нося винаги в сърцето си България, в която се влюбих“, казва Наталия Вебер. Разказа, че когато била дете прочела „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев, след това гледала и незабравимия филм с Невена Коканова. Тогава и не подозирала, че нещо ще я свърже с България. Казва, че нейната книга е много добре приета в Естония и е била предоставена на редица библиотеки.

Любопитен факт е, че синът на Наталия и Реналдо – Артур Вебер, режисьор, е автор на идеята за естонско-грузинския филм „Мандарини“, който бе номиниран за наградата „Оскар“ през 2015 година.

Наталия Вебер е филолог, журналист, випускник на Тартуския университет, автор на много статии, репортажи, очерци и пътеписи. Много нейни интервюта с хора от различни професии са публикувани в Естония. Автор е на книгата „Недоразказаната легенда“ за живота и творчеството на естонския композитор Раймонд Валгре, автор на поетичния сборник „Носталгия“, на сборник от стихове за деца „Живяла кокошка“ и др.

c