Водещи новини - дясно Добрич Култура Общество

Музиканти от България, Китай и Великобритания се включват в „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич

25-ият Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ се открива днес в Добрич и ще продължи до 9 септември.

Конкурсът се провежда ежегодно през месец септември в град Добрич под патронажа на кмета на града. В 25-годишната си история той се е превърнал в една от емблемите на културния живот в Добрич, като членове на международното жури са участвали именити музиканти и преподаватели. Това е възможност за творческо общуване между различни поколения, тъй като освен конкурсната част се провеждат майсторски класове, лектории и др. За мнозина от младите дарования този конкурс дава мощен тласък за професионалното им израстване, а за най-добрите е старт на успешната им международна кариера.

На тазгодишното издание председател на журито отново ще бъде вдъхновителят на конкурса проф. Виктор Чучков. В състава влизат проф. Гинка Гичкова /цигулка/, проф. Огнян Константинов /виола/, доц. Марина Капитанова /пиано/, д-р Милена Манева – Вълчева /класическа китара/.

За 2022 г. видовете инструменти за солистичните категории са пиано, цигулка, виола, класическа китара. Интерес представляват категориите: Учител / ученик, Акомпанимент. Голямо разнообразие има и в категория Камерен ансамбъл. Лауреатите на призови места получават диплом и парична премия от организаторите – Община град Добрич. Имало е издания, в които не се е присъждала най-високата награда „Гран при“, което говори за високите му изисквания. Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби към Министерство на културата, за чиято методическа помощ Организационният комитет е особено признателен.

Освен обявените в регламента призове, тази година ще има още една голяма награда.

Международният Фестивал „Софийски музикални седмици“ с председател проф. Момчил Георгиев ще връчи Специална награда / участие в концерт или майсторски клас в предстоящото през 2023 г. 54-то издание на Фестивала / на двама участници по мотивирано предложение на журито. Това е още по-голяма мотивация за участниците да се представят на ниво – възможност да се докоснат до духа на този престижен музикален форум, представящ образци на изпълнителското изкуство.

Конкурсната част се провежда в Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.

След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последвана от техни изпълнения. Най-уникалното е концертът  изпълнен от членовете на журито, който превръща напрегнатите конкурсни дни в един истински празник на класическата музика.

За тази година са подали заявления 61 солисти, в категория Акомпанимент, 9 ансамбъла, вкл. клавирно трио на 1 пиано и духов квинтет.

Освен от цяла България, има участници от Китай и от Кралския музикален колеж Лондон.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.