Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кметовете на Шабла и Дуранкулак ще забъркат специална лютеница на Празника на плодородието

Изложба-базар на декоративни птици, вкусна манджа от Ути Бъчваров, музика и танци, състезание по обезкостяване, разфасоване и паниране на пиле и други изненади на поредното издание на фестивала.

Празник на плодородието се организира в Шабла на 17 септември. По традиция събитието ще се състои в първия неработен ден след Кръстовден – ежегоден празник на община Шабла, и ще отбележи бележи началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера.

Поканени за участие са земеделски производители, които да подредят свои щандове и да покажат даровете на земята, както и самодейни колективи за участие в културната програма.

Събитието е с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории: най-едри зеленчуци (лук, морков, тиква, диня, грозде, картоф, домат, капия и др.); най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.

Специално жури, за пореден път под председателството на известния кулинар Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти.

В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвеното ястие от Ути.

Покани за участие са отправени до всички кметства, читалища, производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари, както и общините на област Добрич и близките региони.

Желанието за участие трябва да бъде потвърдено до 9 септември 2022 г. Допуска се участие в повече от един конкурс. На кандидатите ще бъде предоставена безплатно изложбена площ, върху която те трябва да аранжират своите продукти или ястия.

Програмата включва изложба-базар на гълъби, кокошки и други декоративни птици,  декоративни рибки и храна, която ще бъде открита в 09.00 часа.

Кулинарното представление на Ути Бъчваров ще започне в 13.00 часа. Той ще приготви крехко пилешко месо със зеленчуци. По същото време ще започне шоуто „Кметът може И да готви“, с участието на кмета на община Шабла Мариян Жечев и кмета на с. Дуранкулак Веселин Йорданов. Те ще забъркат „Сладка лютеница от люти кметове“.

От 15.00 часа ще бъдат открити щандовете, а малко по-късно е начало на кулинарното състезание „Обезкостяване, разфасоване и паниране на пиле“, с участието на изявени майстори-готвачи от района на общината.

Празникът ще приключи с концерт на Виевска фолк група с ръководител Емил Узунски.

Снимка: архив, "Нова Варна"

c