Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Фолклорна магия, песни, танци и обичаи завладяха „мегдана“ на курорта Албена

Приключва Осмият фестивал на любителското фолклорно изкуство "Морско надиграване и надпяване - На мегдана в Албена 2022“. Тази вечер от 19.00 часа в р-т „Рай“ ще се състои Гала вечер с едни от най-изявените участници във форума.

За осма поредна година ваканционно селище Албена се превърна във фолклорен мегдан. Фестивалът е форум за представяне и утвърждаване на българския фолклор, традиции, носии и културно наследство, популяризиране на българската идентичност, както и представяне на чуждия фолклор и култура в нашата страна. За съжаление, през последните две години, заради пандемията, няма състави от чужбина.

Фолклорното събитие обичайно събира в курорта многобройни танцови и певчески формации от цялата страна - непрофесионални състави, вокални групи, певчески групи, ансамбли, групи при читалища, ученици, деца, индивидуални изпълнители и други.

„Тази година в морското надиграване и надпяване се включиха 30 фолклорни групи с над 300 участници от всички краища на страната – областите Варна, Пазарджик, Шумен, Добрич, от Лом, Троян и др. Събрахме се отново въпреки трудностите в последните месеци с инфлацията, скъпите пътувания. Мога да кажа, че Албена ни посрещна изключително топло, това е най-прекрасният и гостоприемен туристически комплекс в България. Сърдечно им благодаря! Фестивалът бе невероятно изживяване за всички нас“, сподели за Про Нюз Добрич организаторката Ани Стоянова.

Форумът няма конкурсен характер, всички участници получиха плакети и грамоти за участие.

c