Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

"ВиК": Водата в Добрич е избистрена

„Водата е избистрена, още вчера следобед“, каза в отговор на запитване от Про Нюз Добрич изпълнителният директор на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД Тодор Гикински. Той заяви, че днес не са получавани сигнали за мътна вода в областния град.

Вчера той обясни, че причината в някои части на града водата да е мътна е в проливните дъждове, от които част от сондажите са се замърсили. Те бяха изключени, след което трябваше да им бъде направена профилактика, преди да бъдат включени отново и да доставят вода за града.

Както по-рано съобщихме от Регионалната здравна инспекция обявиха следното:

Във връзка с публикувана информация в медиите за мътна вода, подавана във водопроводната мрежа на гр. Добрич вследствие на неблагоприятни метеорологични условия - обилни валежи от дъжд, от РЗИ-Добрич е предприето пробонабиране на проби вода от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич.

Пробите ще бъдат анализирани по физико-химични и микробиологични показатели.

До излизане на лабораторните резултати – 07.09.2022 г., РЗИ-Добрич препоръчва в домакинствата, където водата от водопроводната мрежа е видимо мътна, за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа.

При получаване на резултатите от изследваните проби води, допълнително ще информираме населението за съответствието им с изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

c