Водещи новини - дясно Култура Общество

Село Батово отбелязва 80 години от преименуването си с тържество на 6 септември

Жителите на добричкото село Батово се готвят за голям празник на 6 септември. Тогава е сборът на селото и ще бъдат отбелязани 80 години от преименуването му от Чаталаре на Батово. Това е станало с указ № 50 от 1942 година на цар Борис Трети, каза за Про Нюз Добрич кметът Мариана Димитрова.

По случай годишнината, в края на месец август т.г. излезе книга за историята на селото, с автор Георги Казанджиев, с клеймото на издателство Матадор. За издаването на краеведския труд са помогнали Община Добричка и спонсори.

„Книгата разказва за историята и географското положение на нашето село, за първите родове, заселили се тук, за войните, за създаването на училището, оранжерията, читалището. Включени са спомени на местни жители. Известно е, че в годините 1877-1878 от тракийското с. Крушево, Лозенградско, са дошли пет семейства и са населили черкезки къщи в селото. Много мелници е имало по реката, от цяла Добруджа са идвали тук. Книгата е много интересна за нашите жители а и за тези, които вече живеят другаде в България или в чужбина. Подготвяме премиера, хората са много развълнувани“, сподели Димитрова.

На 6 септември от 11.00 часа в центъра на селото пред кметството ще започне тържеството по повод годишнината. В програмата са включени децата от ДГ „Зорница“ в селото, танцов състав „Жарава“, Певческа група „Пъстроцвет“, оркестър „Мега“, ще има и анимация за най-малките. Очакват се и гости от съседните села. Празникът на с. Батово се отбелязва на тази дата от 10 години, пропуснати са само последните две години заради пандемията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.