Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Село Батово отбелязва 80 години от преименуването си с тържество на 6 септември

Жителите на добричкото село Батово се готвят за голям празник на 6 септември. Тогава е сборът на селото и ще бъдат отбелязани 80 години от преименуването му от Чаталаре на Батово. Това е станало с указ № 50 от 1942 година на цар Борис Трети, каза за Про Нюз Добрич кметът Мариана Димитрова.

По случай годишнината, в края на месец август т.г. излезе книга за историята на селото, с автор Георги Казанджиев, с клеймото на издателство Матадор. За издаването на краеведския труд са помогнали Община Добричка и спонсори.

„Книгата разказва за историята и географското положение на нашето село, за първите родове, заселили се тук, за войните, за създаването на училището, оранжерията, читалището. Включени са спомени на местни жители. Известно е, че в годините 1877-1878 от тракийското с. Крушево, Лозенградско, са дошли пет семейства и са населили черкезки къщи в селото. Много мелници е имало по реката, от цяла Добруджа са идвали тук. Книгата е много интересна за нашите жители а и за тези, които вече живеят другаде в България или в чужбина. Подготвяме премиера, хората са много развълнувани“, сподели Димитрова.

На 6 септември от 11.00 часа в центъра на селото пред кметството ще започне тържеството по повод годишнината. В програмата са включени децата от ДГ „Зорница“ в селото, танцов състав „Жарава“, Певческа група „Пъстроцвет“, оркестър „Мега“, ще има и анимация за най-малките. Очакват се и гости от съседните села. Празникът на с. Батово се отбелязва на тази дата от 10 години, пропуснати са само последните две години заради пандемията.

c