Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Проверете! Кандидати за Парламент включват в списъци "привърженици" без тяхно съгласие

След официалното начало на поредната предизборна кампания (00:00 ч. на 3.09.2022 г.) за вота на българските избиратели, Централната избирателна комисия вече предоставя възможност всеки един гражданин на Република България да провери дали името му фигурира в списъците, подкрепящи партия, коалиция или кандидат за предстоящия на 2 октомври вот за 48-мо Народно събрание.

Един от възползвалите се от възможността е Борис Ганчев. Оказва се обаче, че без да негово съгласие, данните му фигурират в официалния списък с привържениците, подкрепящи Политическа партия „Атака“. Според заявеното от Ганчев, той не само никога не е давал своето съгласие за това, но и „ненавижда съществуването" на въпросната формация. Мъжът е категоричен, че става въпрос за кражба на лични данни и документална измама и призовава всеки един да влезе и да провери дали името му случайно не присъства в някой списък, без да е дал съгласието си.

СИГНАЛ

Ето какво пише Борис Ганчев в една от социалните мрежи:

Приятели, важно Преди малко проверих в сайта на ЦИК и с тотален шок установих, че се намирам в листите на подкрепилите за явяване на изборите партия "Атака". Партия, която не просто ненавиждам от съществуването ѝ, но и собственоустно съм храчил воленчо!

Очевидно става въпрос за кражба на лични данни и документна измама.

Първото нещо, коеето ще направя като се прибера, ще е да входирам жалба и ще пусна развитието тук.

Силно ви съветвам и вие да проверите дали някоя партия не си ви е "присвоила" в списъците си...

Трябва ви ПИК (от линка на страницата), след което да го потвърдите от email-a си. Въвеждате ЕГН, ПИК и captcha код и получавате резултата. Отнема 2-3 миннути.

ЦИК

За да извършите проверка в списъците на лицата, подкрепящи регистрацията на партии, коалиции и независими кандидати в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г., може да използвате ТОЗИ АДРЕС

От Централната избирателна комисия уведомяват гражданите, които при проверка в списъците на лица, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция/независим кандидат/инициативен комитет са установили неправомерно ползване на личните им данни, че следва да подават сигналите и жалбите за злоупотреба с личните има данни до Комисия за защита на личните данни,, която е компетентният орган да ги разследва. Подадените в ЦИК сигнали и жалби за злоупотреба с лични данни се препращат на КЗЛД по компетентност.

Актуален симулатор за гласуването с машина на парламентарния вот 2 октомври 2022 година → ТУК

c