Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Общината ще осигури утре бутилирана вода за най-уязвимите групи в Добрич

Утре бутилирана вода ще бъде разнесена в пенсионерските клубове и в Дома за стари хора, за да подпомогнем най-уязвимите групи, съобщи в профила си във Фейсбук кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Той посочва, че по информация на ВиК заради валежите, в част от кварталите, водата е мътна. РЗИ препоръчва, преди да излязат пробите, да се консумира бутилирана вода.

В тази връзка на всички детски градини, ясли и социални услуги е разпоредено да ползват за питейни нужни, готвене, миене на посуда само бутилирана вода. Община Добрич има готовност да осигури вода за битови нужди. „Очакваме становище на Вик оператора, имащ законов ангажимент по осигуряване на водоподаване“, посочва кметът.

Той апелира: „Нека бъдем съпричастни, да помогнем на хората в нужда, но да не се заиграваме със страховете на хората. Точно сега след катастрофалните кадри на бедствието в страната е редно да проявим разум и да не разчитаме на евтин популизъм, а като отговорни хора запътили към управлението на страната да помислим и работим за отговорна национална политика. Такава е необходима, за да функционира нормално държавата ни“.

Йорданов припомня, че по официални данни само за няколко часа над Добрич паднаха 69 литра на квадратен метър. През нощта, на 2 срещу 3 септември, на дежурните телефони в общината получихме 35 сигнала. Основно сигналите са за наводнени приземни етажи. Няма пострадала градска инфраструктура, освен няколко наноса на 2 булеварда в Добрич. Вчера с помощта на общинското предприятие е почистено дерето от затлачени клони и растителност в ниските части на реката.

Кметът отправя благодарности към служителите на Пожарната служба в Добрич и областта, към колегите си от Общината, които през цялата нощ на петък срещу събота са реагирали на сигнали и следили текущата ситуация.

c