Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Над 3000 птички успяха да уловят и маркират екозащитници на Дуранкулашко езеро

Близо 400 птици са уловили само за едно денонощие опръстенителите по време на Орнитологичния лагер край Дуранкулак. За успешната кампания информират организаторите на своята официална страница в социалната мрежа Meta.

"Големият улов" е бил реализиран на 29 август, като от Дружеството отбелязват, че нощните улови са много вълнуващи за всички доброволци, макар и леко изморителни. От началото на кампанията, стартирала на 14 август и приключила на 29-ти, специалистите и техните помощници са уловили и опръстенили 3199 птици от 52 вида, като най-голям брой са маркираните екземпляри от следните видове: блатно шаварче, жълта стърчиопашка, тръстиковия дрозд, брегова лястовица и крайбрежно шаварче. Традиционно, лагерът се провежда в защитена зона "Дуранкулашко езеро", в периода 15 август - 1 ноември всяка година, в полеви условия. 

Сред по-интересните видове, уловени по време на лагера, е и първата синьогушка, попаднала в мрежите на 27 август. Птицата е била мъжка. Това е мигриращ вид, зимуващ на Индийския субконтинент и в Африка. 

Опръстеняването на птиците е съвременен научен метод за маркиране и проследяване. Те се измерват и се описва внимателно вид, пол и редица белези и размери, след което се поставя метален пръстен с уникален код, разказват от Сдружението за дива природа “Балкани”.

Съществуват международни информационни бази данни, в които всяка уловена птица има свое досие с информацията от първото ѝ улавяне. При следващо хващане или наблюдение информацията за маркирания индивид се допълва. 

Това позволява на учените да проследяват движението на птиците и тяхното състояние по целия свят. Събраните данни служат за анализи на миграциите, смъртност и общо състояние на птиците. Маркирането е строго контролирана дейност, която се осъществява от лицензирани учени, но по традиция в нея се включват и много доброволци. Координатор на опръстенителната дейност в България от 1928 г. е Българска орнитологическа централа.

В момента в страната ни се работи в два орнитологични опръстенителни лагера - край Дуранкулак и на Драгоманското блато. Те са организирани в сътрудничество между Националния природонаучен музей при БАН, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, Българската орнитологическа централа - ИБЕИ-БАН, СДП "Балкани", Фондация Льо Балкан, Branta Birding Lodge & Conservation Centre и Патрик Бергкамп – опръстенител на птици от Холандия.

източник: БТА

c