Балчик Бизнес Водещи новини Общество Туризъм

Проект: Планира се цялостна реконструкция на пристанищната зона на Балчик

Визията на държавното дружество „Рибни ресурси“ е да подобри условията и сигурността на двете пристанища, на които е оператор – Созопол и Балчик. Това е станало ясно на проведения в Министерството на земеделието Консултативния съвет по рибарство.

Допълнително „Рибни ресурси“ ЕООД се подготвя да бъде бенефициент по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021 – 2027, съобщават още от земеделското ведомство. За Созопол е планиран проект за удължаване на кейовата зона, а за Балчик – цялостна реконструкция на пристанищната зона. Участниците в съвета решиха в срок до 10 работни дни да се предостави актуална информация за състоянието на имотите на „Рибни ресурси“ ЕООД.

Бе постигнато и споразумение до края на септември, с промяна на разпоредбите, да бъде разписано изискване всички добивани диви миди да минават през пречистване. В рамките на срещата бе коментирана и темата за квалифициране на районите за добив на двучерупчести – миди и стриди.

„В сектор „Рибарство“ ще работим с ясен анализ и целеви проекти. Ще възложим изследване за сектора, за да идентифицираме нуждите и дефицитите по отношение на инфраструктурата. Предвиждаме да заложим целеви проекти в бъдещата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА)”. Чрез проучването ще се изясни какви конкретни дейности трябва да предприеме държавата“, заяви министърът на земеделието Явор Гечев.

Относно Програмата за морско дело и рибарство министър Явор Гечев посочи, че насоките са правилни, но има пропуски при планирането преди подготовката й. Според него има потенциал за развитие при отглеждането на аквакултури не само в Черно море, но и по р. Дунав и във вътрешността на страната. „В рибарството има опити за коопериране и можем да развиваме това занапред“, отбеляза аграрният министър.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.