Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В Тервел откриха паметната плоча в чест на ген. Иван Колев и неговата Първа конна дивизия

Паметната плоча в чест на генерал Иван Колев и неговата Първа конна дивизия беше открита тази вечер в Тервел. Това се случи в деня, когато се чества 106-годишнината от освобождаването на Куртбунар (дн. Тервел) и последвалата битка при Кочмар – Карапелит, довели до обрат военните действия, поставили началото на Добруджанската епопея, при която са освободени Добрич, Тутракан и Кубадин.

Преди шест години Веселин Луков и Костадин Станчев подеха инициативата за поставянето на паметната плоча. През юли тази година Общинският съвет в Тервел даде своето съгласие за поставянето на  паметна плоча барелеф на ген. Иван Колев в ляво от главния вход на сградата на ритуалния дом. Идеята получи подкрепата и на областна комисия „Военни паметници“ при областна администрация Добрич. Тя бе подпомогната и от десетки дарители от Тервел, от други градове на страната, дори от чужбина.

Барелефът на генерала е дело на скулптора от Добрич Христо Илиев. Той беше официално открит от кмета на Тервел Симеон Симеонов и областния управител Здравко Здравков.

„Десетилетия наред героизмът на ген. Колев, на неговата конница и на българската пехота, разгромили и гонили "освободителите" обратно чак до тяхната граница, е премълчаван. По политически причини след 9 септември 1944 година за героя, възпят от Иван Вазов и Йордан Йовков, не се говореше. Но генерал Иван Колев си е извоювал почетно място в българската история със своите славни дела през Първата световна война. Името и победите му са вписани със златни букви в нея, като част от дългия летопис на българската бойна слава“, каза в тържественото си слово кметът на Тервел Симеон Симеонов.

Той подчерта, че „след годините забвение, днес благодарните потомци тачим паметта му, припомняме за неговите подвизи, спомняме онези славни времена на героизъм.

Името на този национален герой завинаги ще бъде почитано от признателните добруджанци. Но по-важното е, че името и саможертвата на генерал Иван Колев имат своето запазено място в сърцата на българското потомство навеки.

Нека тази паметна плоча всеки ден ни напомня за героя, за славния кавалерийски генерал Колев, за един от най-великите български военни,  наричан "Бащата на българската конница", за освободителя на Добруджа“, каза още кметът на Тервел.

„За нас, добруджанци, месец септември е наситен с особено емоционален патриотичен заряд. Днес Вие давате пример в тази посока с откриването на паметна плоча на Бащата на българската конница, споделяте своята почит и преклонение пред паметта на тези, които дадоха живота си, водени от родолюбиви подбуди в името на националния интерес и свободата на Добруджанския край и България“, каза в словото си областният управител Здравко Здравков.

Откритият днес паметен знак е поставен на една от най-разпознаваемите сгради в гр. Тервел, близо до другия исполин - символ на града  – стария дъб, той вечно ще  напомня за героичното дело на ген. Иван Колев и неговата хвърковата първа конна дивизия.

c