Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Детски роман на авторка от Норвегия ще звучи в Нощта на литературата в библиотеката в Добрич

Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич се включва в Нощта на литературата – един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература. Събитието се разгръща през 2022 г. в 18 български населени места, за да позволи на публиката да се наслади на красотата на европейската литература и да помогне на читателите за пореден път да открият своя нов любим писател. Известни личности четат интересни откъси от европейски книги, издадени в оригинал след 2000 г. На всеки 30 минути в читателските гнезда се чете един и същи откъс от един и същи четец.

На 7 септември 2022 г. /сряда/, от 17.00 до 21.00 ч. в библиотеката ще бъде представен откъс от детската книга на норвежката писателка Гюдрюн Скретинг „Антон и други стадни животни“, издадена от ИК „Изида“ през миналата година.

Гюдрюн Скретинг е родена през 1971 г. в Акерсхус, Норвегия. Пианист по образование, тя открива своя писателски талант в навечерието на една Коледа, когато подготвя закачливи писма до близките си. Дебютира като автор през 2016 г. с книгата "Антон и други произшествия". За нея Скретинг получава наградата на Министерството на културата на Норвегия и отличието Trollkrittet, връчвано на писателите на детски и юношески книги в нейната страна.

Преводачката Росица Цветанова е родена през 1985 г. във Варна. Завършва „Скандинавистика“ в СУ и през 2015 г. защитава докторска дисертация относно взаимните влияния между литературите на Швеция и Финландия. Превежда художествена литература в различни жанрове от фински, датски, шведски и норвежки език.

c