Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

България е в предизборна кампания до 24.00 часа на 30 септември

От полунощ България е в предизборна кампания. Тя ще продължи до 24.00 часа на 30 септември. 22 партии и шест коалиции ще се борят за вота на избирателите. На 2 октомври избираме състава на 48-ото Народно събрание.

Предизборната кампания се води на български език и е забранена в държавни и общински учреждения и институции, както и в обществените медии извън определеното за целта време.

Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

По време на предизборната кампания се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, както и унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред.

Не може да се провежда предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

Забранява се използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация.

Забранява се в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, инициативен комитет или кандидат.

В страната ще има 9363 секции с машини, а в чужбина те са 290.

181 са кандидатите за народни представители от област Добрич на изборите на 2 октомври, става ясно от публичния регистър, публикуван от Районната избирателна комисия в Добрич. Те ще се борят за шест мандата, което означава, че за едно депутатско място в парламента в надпревара влизат 30 кандидати. Общо 28 партии и коалиции се регистрираха за вота в РИК-Добрич.

 Източник: БНР

c