Водещи новини Политика

Йорданка Костадинова, ПП: За повече деца, родени в просперираща България

Йорданка Костадинова беше депутат от ПП „Продължаваме промяната“ в 47-ото Народно събрание. Тя води листата на партията и за вота на 2 октомври

Вие влязохте в политиката по покана на Кирил Петков и Асен Василев, като депутат в 47-ото Народно събрание от област Добрич удовлетворена ли сте от това, което успяхте да свършите?

47-ото Народно събрание имаше кратък живот. Много чудесни инициативи и добри намерения бяха започнати, но останаха недовършени поради преждевременното прекратяване на работата на този парламент. Въпреки това се чувствам удовлетворена, защото положих немалко усилия за решаване на конкретните проблеми на хората и първите резултати се видяха и се усетиха от мнозина. Доволна съм и от работата си в Парламентарната комисия по здравеопазване, която трябваше да решава изключително важни въпроси в условията на тежката ковид криза.

За какво не стигна времето?

Направихме важни стъпки за създаването в Добрич на филиал на Медицински университет – Варна, – една стара идея, която е крайно време да се реализира. Проектът трябва да се осъществи в най-кратки срокове, тъй като необходимостта от медицински специалисти е от първостепенно значение за здравето и живота на хората.

Положихме усилия за подпомагане на малките земеделски стопанства, произвеждащи висококачествени и здравословни храни с висока добавена стойност. Предприехме и стъпки за борба с демографския колапс в региона. Но наистина за седем месеца е много трудно да се започнат и да се завършат инициативи, които са били затлачени през годините.

Кметовете имат нужда от яснота и спокойствие, за да си планират дейностите в подкрепа на съгражданите си.  Какво успяхте да постигнете в тази насока?

Взаимодействието с общинските кметове е от първостепенна важност, защото те са най-близко до хората и до проблемите им. Като народен представител от Добрич се стараех заедно с колегите си да придвижвам към изпълнителната власт на централно ниво по възможно най-бързия начин всички инициативи и предложения на кметовете от региона. Осигурихме повече от 18 милиона лв. по окончателно одобрени проекти за рехабилитация на пътища в област Добрич. Можем да се похвалим и с шест успешни проекта за ремонти на училища, детски градини и ясли на стойност над 560 000 лв. Така доказахме, че по пътя на постоянния диалог с местните власти и със структурите на гражданското общество можем да постигаме значими резултати.

Спирането от ВАС на действието на Наредба №16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование, касае и 12 учебни заведения в област Добрич. Какви  са рисковете от това?

Проблемът е много сериозен, защото се създават предпоставки за затрудняване началото на учебната година. На практика, до окончателното произнасяне на Върховния административен съд конкурсите са спрени и няма как да се проведат до 15 септември. Безпокойство се усеща и в синдикатите, и сред родителската общност. В тези условия топката решението трябва да дойде от Министерството на образованието, което да реши дали и как ще продължат конкурсите за директори – като се изчака становището на ВАС за законосъобразността на старата наредба, или като се приеме нова наредба, изчистваща недостатъците на предишната. Моето лично мнение е, че е добре да се изчака, тъй като образователната система е консервативна и прибързаните решения по-скоро вредят, отколкото помагат за спокойствието на децата, родителите и учителите.

Бяха осигурени и средства от МС за ремонти на детски ясли, градини и училища на територията на Област Добрич. Къде ще бъдат насочени те?

Осигурените средства за ремонт не са малко и бяха насочени към най-нуждаещите се детски и учебни заведения: ОУ “Св. Климент Охридски” в с. Дуранкулак, ОУ “Панайот Волов” – Добрич, ПГ по туризъм “Пейо Яворов” – Добрич. Подпомогнатите детски градини са “Здравец”, “Щурче” и “Звездица” в Добрич. Правят се неотложни ремонти на покривите, подмяна на дограмата, обновяват се физкултурните салони и спортната база. Целта е учебната година да започне нормално и децата да имат осигурена подходяща среда за учене, отдих и игри.

Вие провеждахте регулярни приемни с граждани, обиколихте региона. Кои бяха най-честите въпроси, които ви бяха поставяни от добруджанци?

Що се отнася до най-честите въпроси, задавани от гражданите, бих казала, че хората се безпокоят не само за работните си места и за финансовото си състояние с оглед икономическата криза, но се вълнуват и от редица проблеми, свързани с инфраструктурата, екологията и опазването на околната среда, чистотата, бездомните животни, подготовката за зимния сезон и др. Радвам се, че успях да се срещна с толкова много хора и се опитах да помогна с каквото мога за решаването на редица нетърпящи отлагане проблеми. Постоянният ми контакт с гражданите ще продължи – не само в приемната ми, но и по места.

Един от акцентите в работата ви като депутат бе развитие на здравния туризъм в България. Какви са възможностите за това за област Добрич?

Да, развитието на здравния туризъм е един от акцентите в предизборната ми платформа. Всяко едно евро, инвестирано в профилактика и превенция, спестява 7 евро за лечение, така че ние трябва да осъзнаем, че чрез инвестиции в превенцията и профилактиката могат да се спестят разходи на нашия бюджет за здравеопазване. В това отношение възможностите на Добрич и на региона са сериозни и не бива да се пренебрегват.

Кое определяте като Ваш личен успех в качеството Ви на народен представител от Добрич? Коя беше каузата Ви?

Като лична кауза приемам въвеждането на отпадналата Наредба 28 за асистирана репродукция. Направихме обществено обсъждане с инвитро клиниките в България, с адвокат и съвместно с Министерството на здравеопазването. Създадена бе  работна група за изглаждане на някои дискусионни елементи на наредбата. Проблемът е от изключителна важност за хиляди семейства, а и не бива да се забравя, че клиниките работят втора година без наредба, което е в нарушение на европейските директиви. Следваща крачка е да се увеличат парите във фонда за асистирана репродукция с поне още 3 000 000 лв. Ще се стремя в най-кратки срокове тези задачи да бъдат изпълнени.

Майка сте на три деца. Как те гледат на работата Ви в Народното събрание?

Гордея се с трите си деца и със семейството си. Щастлива съм, че имам пълната подкрепа и разбирането на близките си. Работата ми като народен представител отнема много време, пътувам постоянно, срещите ми са една след друга. Чакам с нетърпение да се прибера у дома в петък вечер и да прекарам почивните дни със семейството си. Това са най-щастливите ми мигове.

Вие ще се кандидатирате ли за народен представител в 48-ото Народно събрание?

Да. Листата на ПП „Продължаваме промяната“ вече е регистрирана в РИК – Добрич. За втори път имам честта да я водя.  Приемам това за огромно предизвикателство и ще направя всичко по силите си, за да оправдая доверието. Разчитам, че с останалите ни кандидати, които са чудесни професионалисти и хора с висок морал, че ще работим заедно в екип и няма да разочароваме добруджанци.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.