Водещи новини - дясно Култура Общество

Църквата почита Св. Симеон орач, започва новата стопанска година

На 1 септември църквата почита Симеон Стълпник, известен сред българите още като Симеон орач и Симеон брульо. Той е християнски светец от IV век. Според житието му е роден през 357 г. в Мала Азия в семейство на бедни християни.

На осемнадесетгодишна възраст постъпва в манастир, след което заживява като отшелник в труднодостъпна планинска пещера. По-късно решава да се изолира напълно от света, като заживява в каменна кула, висока 40 лакти, която сам си построил. Заради това, че живеел на върха ѝ, бил наречен Стълпник. Смята се, че е починал на 103-годишна възраст.

С празника Симеоновден започват есенната оран и новата стопанска година. На този ден обикновено започва бруленето и събирането на орехите. Нищо не се дава назаем на 1 септември и нищо не се изнася от къщата, защото така ще се изнесе плодородието.

Не се кладе огън, докато не се върне орачът, за да се предпазят посевите от пожари. Жените не перат и не простират, за да не са празни класовете. Забранена е и всякаква домашна работа, свързана с вълна, за да не нападат вълци стадата.

Празникът е известен и с обичая полазване (Летен полазник) – всички в къщата следят за първия влязъл в къщата – ако е богат, значи реколтата ще бъде добра.

Имен ден празнуват Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.