Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Три институции в Добрич се включват в "Нощ на литературата" 2022

Регионална библиотека „Дора Габе“, Дом-паметник „Йордан Йовков“ и Музей в Градски парк „Свети Георги“ отново ще са част от поредното издание на „Нощта на литературата“ 2022.

И тази година Нощта на литературата ще събере любителите на европейските преводни книги в 18 български града и ще ги срещне с откъси от вълнуващи произведения.

Инициативата се провежда за единадесета поредна година и цели да популяризира добрата европейска литература чрез четения в т. нар. „читателски гнезда“, в които известни личности четат един и същи откъс на всеки 30 минути – от 17.00 до 20.00 ч.

Датата за 2022 година е 7 септември, а литературните маршрути ще се разгърнат в цели 18 града: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен и с. Чавдар.

Организатори на събитието са: Австрийско посолство, Посолство на Белгия, Гьоте-институт, Посолство на Дания, Европейската комисия, Посолство на Ирландия, Институт Сервантес, Италиански културен институт, Британски съвет, Полски институт, Институт Камойш, посолство на Румъния, Културно-информационен център на Северна Македония, Посолство на Словения, Посолство на Украйна, Институт Лист, Чешки център, Посолство на Швейцария, Посолство на Швеция, Столична община и фондация „Детски книги“.

Тази година в рамките на Нощта в Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич ще бъде открита фотодокументалната изложба „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“. Тя е реализирана от Института за литература към БАН по Проект „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“ и е финансирана от Фонд „Научни изследвания“.

c