Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Паметна плоча на ген. Иван Колев, изработена с дарения, ще бъде открита в Тервел

Паметна плоча с барелеф в памет на генерал Иван Колев ще бъде открита утре – 2 септември, в град Тервел. Поводът е 106 години от Добруджанската епопея. Тържеството ще се състои от 17.30 часа пред Дома за граждански ритуали, където е поставена плочата.

Решение за поставянето на мемориала бе взето през юли от Общинският съвет на добруджанския град. Предложението бе направено от двама граждани на Тервел – Веселин Луков и Костадин Станчев.

Автор на композицията е добричкият скулптор Христо Илиев, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на инициативния комитет Костадин Станчев. Той допълни, че идеята е възникнала преди 6 години, при откриването на паметника на ген. Колев в Добрич. По-късно е организирана кампания за събиране на дарения за поставяне на плоча в Тервел. Чрез кампанията, в която са участвали дарители от Тервел, други градове на страната и дори от чужбина, са събрани около 4 000 лв.

Освобождаването на Тервел на 2 септември 1916 година и последвалата битка при Кочмар – Карапелит на следващия ден довеждат до обрат военните действия, поставено е началото на Добруджанската епопея, при която са освободени Добрич, а по-късно Тутракан и Кубадин.

Предвид значимостта на историческото събитие е инициирана и идеята за поставяне на мемориален знак в памет на участниците в битката. Според идейния проект плочата е 110 на 55 см. Текстът гласи: „В памет на ген. Иван Колев и неговата Първа конна дивизия, възвърнала Куртбунар (дн. Тервел) по време на Добруджанската епопея – 02.09 1926 г.“

c