Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Община Крушари организира първия по рода си фестивал „Пролетници за сита зима“

Първия по рода си фестивал, посветен на пролетните земеделски култури, ще се проведе в парка на село Крушари на 17 септември от 10 часа.

Битът на добруджанеца е неразривно свързан със земята, с нейното плодородие, с грижата за нея. Нашите предци са изпитвали почит и уважение към чернозема, към неговата щедрост и милост.

Организираното събитие ще ни припомни онези моменти от природния цикъл, в които в края на лятото и началото на есента са се прибирали последните земеделски култури – царевица и слънчоглед. На седенки-беленки близки и съседи заедно с труд и песни са подготвяли зимнината на добитъка, семената за посев, прехраната си до следващото лято, съобщават организаторите от Община Крушари.

Пред гостите на фестивала, самодейци ще пресъздадат  обичая „Беленка“, ще демонстрират приготвянето на мамалига, най-често слаганата храна на софрата в онези времена.

Фестивалното събитие ще даде възможност за различните етноси от нашите села да приготвят на място най-характерните за техния бит ястия в духа на празника – царевични пити, хляб, приготвен от жив квас, турска халва от печено брашно.

Специално на място ще бъде приготвено ашуре по автентична рецепта. В него домакините ще вложат пшеница, царевица, нахут, сушена бакла, орехи, всякакви сухи плодове, стафиди. Легендата за този десерт е много стара и ще бъде разказана на празника.

Едновременно с кулинарните умения, ще бъдат демонстрирани и забравени техники за изплитане на домакински изделия от царевична шума. Участниците във фестивала ще имат възможност да се научат и на други стари техники – плетене на пана върху дървена рамка, изработване на вещи и украси за дома с техника за връзване на възли.

За децата са подготвени люлки, пързалки, катерушки, игри с тикви и кратуни.

Цялото събитие ще бъде съпроводено с музикална програма, подготвена от самодейните състави от община Крушари. Те ще се включат с български, турски и ромски фолклор,

Специални гости на събитието ще са децата от Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ – гр. Тервел и народната певица Мариана Георгиева.

c