Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

125 години от учредяването на първото ловно дружество в град Добрич

Празникът ще се състои на 3 септември с откриване на нов ловен дом в местността Кобаклъка

Празникът на “ЛРД - Добрич” тази година ще се отбележи с откриване на новият ловен дом и зона за нарезно оръжие в ловно-стрелковия комплекс на сдружение "ЛРД Добрич" - гр. Добрич. Те ще бъдат официално открити по време на Събора в местността Кобаклъка на 3 септември, чието начало е в 10.00 часа в събота.

От 2005 съм управител на УС на “ЛРД - Добрич” и досега съм бил организатор и участник на три събора - 2013, 2018 и сегашната 2022 година. Стараем се всеки път да правим нещо ново, като акцент сега е ловния дом. Годишнината не е важна само за нас. Важна е за всички, обичащи дивечовото богатство на Добруджанския край,” сподели Илия Михайлов, управител на УС на “ЛРД - Добрич”

Благоприятните условия, които предлага Добруджа за развитието на дивеча, са главната предпоставка за увековечаване на българските традиции в развитието на ловната дейност.

През 1897 година, месец септември се учредява първото ловно дружество в Добрич, а неговото име тогава е “Орел”.

В момента в сдружение “ЛРД - Добрич”, членуват 966 членове, обединени в 33 ловно-рибарски дружини. Стопанисват се 36 ловно-стопански района с обща площ от 119 249 хектара. Изградени и ремонтирани са стотици биотехнически съоръжения в изпълнение на плана за основните мероприятия и договор за стопанисване на ловните райони - хранилки, солища, калища, чакала, които изискват и ежедневна поддръжка.

През следващите години от сдружението искат да потърсят по-големи възможности и за любителите на риболова, които през последните години, по думите на председателя на “ЛРД - Добрич” са доста ощетени. Основният проблем е в липсата на водоем, с който да разполагат ловците и рибарите.

В навечерието на официалното честване на 125-годишнината от учредяването на първото ловно дружество в Добрич Управителният съвет на Сдружението отправят призив към членовете и спомоществователите. към техните семейства и към всички, които са съпричастни с идеите на “ЛРД - Добрич” да участват на събора в Кобаклъка на 3 септември и откриването на новият ловен дом и зона за нарезно оръжие в ловно-стрелковия комплекс.

Преслав НЕЙЧЕВ

c