Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

10 творци от България и чужбина събира в голерията в Добрич пленерът “Хартията”

Художниците ще творят с хартия в залите на галерията пред погледа на постителите 

Десет художници ще творят в продължение на седмица под мотото „Следи и отпечатъци“ в рамките на тазгодишното издание на пленер „Хартията“.

Директорът на Художествена галерия – Добрич Недко Недков запозна журналистите с творческата биография на всеки един от творците, чиито имена са гаранция и доказателство за високото качество на културното събитие, както с историята на пленера и програмата на настоящото издание. Той изрази благодарност за финансовата подкрепа на Община град Добрич и основния партньор хотел „Вила ди Полета“, които активно съдействат за успешното провеждане на пленера втора поредна година. Знаковото културно събитие за града е финансирано и от Национален фонд „Култура“ по програма „Визуални изкуства“ за 2021 г., като с част от средствата ще бъде издаден каталог с творбите, създадени по време на пленера.

Галерията в Добри от години работи по темата “хартия”, като тя е основна, както в изложбената експозиция, така и в педагогическата работа с децата. Хартията винаги е присъствала през годините, като началото е поставено 1995 година. От тогава датира и първата изложба в Галерията изцяло с този материал. През годините е имало поредица от 10 пленера и изложби, а след 8-годишно прекъсване през 2021 година е възстановен пленерът. Тази година се провежда второто издание от новата поредица “Хартията”.

Пленерът е възстановен под нова форма, като се работи в залите на галерията. Това дава възможност на авторите да се чувстват комфортно и добре и да продължат оживлението в залите на галерията, след дългото и ползотворно лято в работа с деца из залите.

Миналогодишният пленер стартира с темата “Хартия и цвят”. Тази година стартира с ново мото, като такава ще бъде тенденцията и за следващи издания.

Програмата е богата и включва, както обикновената работа при отворени врати с достъп на всички посетители, така и вечерни срещи с представяния от конкретни автори. Ще има възможност в разговор и неформална среда авторите да представят своето творчество, осъщесвени проекти.

За гостите на пленера ще бъде организирана разходка по поречието на Суха река, като от подобна разходка миналата година всички участници са останали впечатлени и доволни, защото са видели нещо непознато, нещо, до което досега не са имали възможност да се докоснат. Ще се организира посещение на Регионален исторически музей.

Проектът е подкрепен от Община град Добрич, а тази година и от Национален фонд “Култура” по програма “Визуални изкуства”

Участниците в изданието са 10 художници от България и чужбина

Петър Лазаров - известен график, майстор на гравюрата и графиката, професор в Китай;

Гергана Рахнева - творец, реставратор на хартия;

Дона Стоянова - скулптор, преподавател Художествената академия, доктор на нуките, творец в областта на хартията;

Явора Петрова - график и фин рисувач и философ в областта;

Моника Роменска - график и куратор от Пловдив, основател на творческа група “Ръб”;

Пенка Димитрова - основател на пленерите “Хартията”, част от екипа на Галерията;

Зоран Мише - график с богата кариера, докторант в Художествената академия, активен участник в биеналета и изложби;

Божидар Тонев - председател на дружеството на художниците в Добрич;

Николина Джановска - днес открива самостоятелна изложба;

Недко Недков - директор на Художествена академия Добрич, творец с ръчна хартия.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов, който бе гост на откриването на пленера, поздрави организаторите от Художествената галерия. “Хартията произлиза преди повече от 2000 години в Китай. Много неща са се променили от тогава насам, най-вече в дигитално отношение, но хартията не се е променила. Да, има индустриално производство. Да, има различни нови технологии, което ни улеснява в ежедневието ни, но в крайна сметка това е нашият бит и култура и ние трябва да си го пазим, да пазим технологията за това как се произвежда и създава”, сподели той.

“Аз, като човек, който ежедневно пише на най-различен вид хартия мога да кажа, че няма по-хубаво усещане от това да пишеш на  автентична, ръчно създадена хартия. Пробвал съм назад във времето и сега си давам сметка, че това е може би един от най-хубавите моменти, да усетиш хартията,” допълни градоначалникът.

Програмата на пленера включва ежедневна работа в зала 10 на галерията, която може да бъде наблюдавана от посетителите. На вечерните срещи от 18:00 ч. участниците ще представят своето творчество, идеи и проекти при отворени врати. Планирана е екскурзия до забележителности в Добруджа със съдействието на РИМ – Добрич. Ще се проведат занимания с ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ и Дневния център за психично здраве.

Събитието ще завърши с обща изложба на творбите, създадени по време на пленера, която ще бъде открита на 08 септември 2022 г. от 18:00 ч.

Преслав НЕЙЧЕВ

c