Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Зам.-министър Събев: Партньори сме с агробизнеса в преодоляването на предизвикателствата

„Земеделието не само в България, но и в световен мащаб, е изложено пред редица предизвикателства от глобален и регионален характер. В тази връзка изложения като днешното, където се срещат различни представители на бизнеса, имат изключително важна роля в търсене и намиране на решения за справянето с тези предизвикателства“, заяви служебният зам.-министър на земеделието Георги Събев по време на откриването на 30-ото изложение „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич. Той подчерта, че Министерството на земеделието е партньор на земеделските производители в преодоляването на предизвикателствата.

Събев пожела на фирмите – изложители и на посетителите ползотворно събитие, успешни срещи и здраве. Георги Събев поздрави организаторите от „Добрички панаир“ АД за това, че поддържат тази традиция и са домакини за 30-и път на агро форума.

От Община град Добрич бе изпратен поздравителен адрес до организаторите, подписан от кмета Йордан Йорданов, с пожелания за успешен форум, в който се казва: „Продължете и занапред със същата воля и устрем да разкривате икономическия потенциал на нашия регион и да стимулирате развитието на добруджанското селско стопанство!“

Изложението „Селското стопанство и всичко за него“ ще продължи четири дни в Спортен комплекс „Простор“. 50 фирми от България, Гърция, Украйна и Сърбия се представят на панаира тази година. Предлага се едрогабаритна и малогабаритна техника, машини и съоръжения за животновъдството, селскостопански инвентар, семена, посадъчен материал и препарати за растителна защита, автомобили, гуми, цялостни решения за отглеждане на животни, специализирана литература.

Зам.-министър Събев заяви, че вярва, че ще има реализация за българската пшеница. „Разбира се, търговията със зърнени култури се осъществява на пазарен принцип, но българските стопани са се доказали като производители на качествено зърно, което се търси както в България, така и в чужбина. Вярвам, че и тази година тенденцията няма да се промени, а напротив - българското зърно ще намери отново международни пазари“, подчерта Събев.

Що се отнася до пораженията от сушата и неприятелите по пролетниците, той посочи, че министерството провежда регулярно срещи със земеделските организации. Обсъждат се варианти, за да се направи възможното да бъдат минимализирани щетите за следващата реколта.

c