Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Пожарникари от Добрич и Кълъраш със съвместно учение край язовир Одринци

Полево учение за съвместни действия за реакция на отговорните институции при бедствия в община Добричка се проведе край язовир Одринци днес. В него участваха над 40 представители от регионалните структури на Единната спасителна система - РД ПБЗН, ОД на МВР, ЦСМП, Община Добричка и др., както и 17 представители на Инспекторат за извънредни ситуации на окръг Кълъраш “Барбу Щирбей” (Румъния), които пристигнаха с техника за спасяване и пожароогасене.

Учението се основаваше на сценарий за горски пожар и последствията от него, към които трябва да се приложат уменията за справяне с извънредни ситуации чрез използване на придобитото оборудване по проект ROBG - 415 „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион „Кълъраш – Добрич“, финансиран по програма INTERREG V-A Румъния – България.

Според сценария Според сценария в условията на усложнена пожарна ситуация в региона на Добрич – три големи горски пожара в околностите на Генерал Тошево, Тервел и Балчик, налага използването на сили и средства не само на РДПБЗН-Добрич, но и на привлечени допълнителни сили и средства от РДПБЗН – Шумен, Варна и Силистра. Сценарият предвижда деца, играещи в горска местност до язовир Одринци, да предизвикат нов пожар, който се разраства към селото и язовира, където се намират множество рибари. РСПБЗН-Добрич започва гасенето на пожара, но съобщава, че той се разраства бързо и застрашава движението по пътя между с. Одринци и с. Ведрина.  Развиващият се пожар заплашва да достигне в следващите часове до къщи в с. Одринци, където има застрашени възрастни хора. Вследствие на силното задимяване на язовира възниква инцидент в близост до брега с малка лодка, която се блъска в кулата на язовира, при което бедстват двама рибари. Същевременно се установява, че автомобил е паднал в язовира заради загуба на ориентация, вследствие на задимяването. Поради липсата на достатъчно свободни пожарникарски екипи в страната, които да бъдат изпратени на мястото на пожара, РДПБЗН-Добрич иска съдействие от Република Румъния, съгласно съвместният план за намеса.

Спасителните екипи от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ демонстрираха участие в гасене на горски пожар в района на язовир Одринци. След това те показаха водоснабдяване на екипите за гасене на горския пожар. Към тях със сили и техника се присъединиха и колегите им от Румъния.

Показано беше спасяване на пострадалите хора от лек автомобил, паднал в язовира вследствие на задимяването чрез алпийски способ и лебедка. Както и спасяване на двама рибари от малка лодка, която се блъска в кулата на язовира вследствие на задимяването. Използвана беше закупената по проекта техника. При спасяването на единия от рибарите, който по сценарий беше паднал в язовира, се включиха и пожарникари от Румъния, които са преминали курс за първа медицинска помощ. Спасители от България и Румъния заедно отнесоха пострадалия на носилка до линейката на ЦСМП.

Ръководител на учението беше главен инспектор Тихомир Катранджиев – началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност” към РДПБЗН. Румънските екипи бяха ръководени от полковник Йонел Рушкаряну – заместник главен инспектор в  Инспекторат за извънредни ситуации на окръг Кълъраш. На учението присъства и екип от Община Добричка, начело със заместник-кмета Румяна Иванова.  Служители на  общината участваха в осигуряването на просеки, за да може да се пристъпи към гасенето на пожара. В учението се включиха и екипи на Областната дирекция на МВР, които имаха ангажимент да отцепят района и на предупредят живеещите в близост до района на пожара жители на село Одринци.

Много висока оценка беше дадена на организацията и осъществяването на учението. Подобно събитие предстои да се проведе и в Румъния през октомври.

След края на симулацията гостите от Кълъраш посетиха Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и разгледаха музея на пожарното дело.

c