Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Фолклорният събор „Богородица“ събра на една сцена изпълнители от четири държави

На 27 и 28 август на площад „Бялата лястовица“ в мястото пред НЧ „Светлина – 1941“, град Генерал Тошево, се проведе XXIII Добруджански фолклорен събор „Богородица“. И през тази година фолклорната проява премина при огромен интерес, като в нея се включиха 45 състава и над 60 индивидуални изпълнители от областите Варна, Силистра и Добрич.

Специални гости на музикалния форум бяха самодейците от Дом на културата, град Болгард, Одеска област (Украйна) и Ансамбъл за български танцов фолклор „Бесарабия“, към Център за култура и отдих на Болгардски градски съвет с художествен ръководител Петър Димитров. За фолклорния събор пристигнаха и гости от близкия румънски град Негру вода с един фолклорен състав при Дом на културата. От Република Молдова дойде и театър „Смешен петък“, град Тараклия, с директор Сергей Паслар, както и фолклорен състав „Тараклийски мегдан“, с хореограф Татяна Кайряк. По този начин тазгодишното издание на Фолклорен събор „Богородица“ даде сцена за изява на групи и индивидуални изпълнители от четири различни държави. 

На изградената за събитието сцена до НЧ „Светлина – 1941“ в града, самодейците представиха богата палитра от автентичен добруджански фолклор. През годините съборът се е утвърдил като най-мащабното събитие от културния календар на Община Генерал Тошево и вече две десетилетия създава мост между поколенията, като стимулира интереса на младите към българското народно творчество и традиции. Затова е важно да се отбележи и фактът, че най-малкият участник в тазгодишното издание на музикалния форум беше едва на четири години.

По традиция първият ден на събора започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Тодор, след което първи на сцената излязоха дамите от Вокална група „Кардамки“ при НЧ „Пробуда 1941“, село Кардам, с ръководител Добринка Христова. Групата изпълни песните „Дафинка платно белеше“ и „Покарал ми е кара Димитър“.

Преди това кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров поздрави участниците и гостите и пожела на всички да пазят в себе си великия български дух, устоял през вековете единствено благодарение на фолклорното богатство и ценностите на родното ни творчество. 

Фолклорен събор „Богородица“ беше с конкурсен характер, като и през двата дни жури в състав Стоян Господинов – председател и Иванка Русева и Христо Стефанов – членове, безпристрастно и изключително компетентно оценяваше изпълненията на участниците. Между първия и втория ден на събора, концерт в лятното кино на град Генерал Тошево изнесе народният певец Николай Славеев.

c