Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Отново търсят директор на РЗОК-Добрич

Нов директор на регионалното поделение в Добрич търси здравната каса. Кандидатите трябва да са „магистри", да имат седем години професионален опит, от които минимум три години стаж по специалността в областта на управлението на здравеопазването, да не са били член на Надзорния съвет на НЗОК и др.

Те трябва да притежават визия за бъдещо развитие на организацията, да са лидери, да могат да планират и организират дейността на РЗОК.

Конкурсът включва писмената разработка от 30 страници на тема „Обхват на управленските решения на директора на РЗОК, свързани с нормативните разпоредби в областта на здравното осигуряване" и събеседване.

Документи се приемат в НЗОК до 19 септември.

Припомняме, че здравната каса в Добрич остана без директор след скандал с назначения през февруари временно на поста д-р Добромир Филипов от Варна.

Шеф на РЗОК-Добрич се оказа съден за грабеж и фалшификация, съдружник в 8 фирми

Разследването, което Про Нюз Добрич проведе преди време  извади редица фрапиращи данни за д-р Филипов. В съдебните регистри открихме, че на 08.12.2010 г. Районният съд във Варна признава Добромир Пламенов Филипов за виновен в това, че на 20.08.2007 г. е преправил съдържанието на удостоверение за трудови доходи от името на варненска фирма, което трябвало да послужи пред „Банка ДСК” за отпускане на кредит за текущо потребление. За това престъпление той е осъден на осем месеца условно с три години изпитателен срок. След обжалване Окръжният съд във Варна изменя присъдата и го освобождава от наказателна отговорност като му налага административно наказание глоба в размер на 500 лв. за всеки от тях.  

В материалите по делото обаче се натъкнахме на информация, че Добромир Пламенов Филипов вече има влязла в сила присъда. Тя е от 24 март 2008 г. на Районен съд Варна и е влязла в сила на 9 април същата година. С нея 26-годишният тогава Филипов е осъден на две години условно с три години изпитателен срок. А престъплението е грабеж, като жертвата е била преведена в безпомощно състояние.

Проверката на Про Нюз Добрич установи също, че Добромир Пламенов Филипов е съдружник в осем компании, като предметът на дейност на три от тях предполага конфликт на интереси със заеманата длъжност като шеф на здравната каса. В предмета на дейност на „Инновейт Фючър“ е записано „Покупко-продажба на медицински изделия и помощни средства, медицинско и лабораторно оборудване, Посредническа и търговска дейност в областта на лабораторните изследвания“. “Орто Хелп” ООД и “Варна Мед” ООД са за „Търговия с медицински изделия, консумативи и оборудване, ортопедични средства и изделия и помощни средства и др.“ Във всички тях негов съдружник е Северина Стоева, също съдена по двете дела, като по време на грабежа е била още ученичка. Именно на нея Филипов прехвърля управлението на пет от дружествата – „Иас Юръп“ ООД, „Инновейт Фючър“ ООД, „Адмишън Интернешънъл“ ООД, „Инфинити Ескей“ ООД, „Орто Хелп“ ООД, „Интернешънъл Адмишън Сървисиз“ ООД, дни преди да бъде назначен за шеф на здравната каса в Добрич. Това е станало в дните между 21 и 26 януари.

След като д-р Филипов напусна покрай назрелия скандал за изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс бе назначен Йонко Севдански. Той е зам.-директор на касата в града и беше изпълняващ длъжността от септември 2021 г. до 7 февруари 2022 г. 

c