Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

КАБ алармира за неприемливи и незаконни условия в конкурса за центъра на Добрич

Камарата на архитектите в България /КАБ/ определени като неприемливи и нарушаващи Закона за обществените поръчки /ЗОП/ и Закон за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране /ЗКАИИП/ условия в конкурса за нова визия на центъра на Добрич, обявен от Общината. Иска отмяната им. Предупреди, че е готова да съди Общината за неправомерно и без разрешение използване на логото на КАБ за подвеждаща и заблуждаваща информация в общественото пространство. Както и да поиска чуждестранните членове на международното жури да се оттеглят

 За неприемливи и нарушаващи закони условия в конкурса за нова визия на центъра на Добрич, алармира арх. Владимир Милков, Председател на Управителния Съвет на Камарата на архитектите в България.

В изявление, публикувано на сайта на КАБ днес, се казва:

С писмо до Управителния съвет на КАБ от 17 август 2022 г. Кметът на Добрич поиска подкрепа на вече обявения архитектурен конкурс за „Цялостна концепция за развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част на град Добрич и разработване на идеен проект за бул. 25-ти септември, пл. Възраждане и пл. Свобода“.

Община Добрич не е искала съгласуване на конкурсните условия на настоящата процедура, поради което сме силно озадачени, че в официалната документация на конкурса се съдържа невярно твърдение и неправомерно използване на логото на КАБ, което заблуждава участниците, че конкурсът се провежда със съдействието и подкрепата на КАБ. Подобни действия са недопустими и накърняват авторитета на КАБ.

Камарата на архитектите в България няма никакво участие в изработването на условията за участие в конкурса. Изпратили сме в законния срок писмо до Кмета на Добрич, в което обявяваме част от условията на конкурса за неприемливи и нарушаващи ЗОП и ЗКАИИП и настоятелно искаме тяхната промяна.

Не е потърсено професионалното мнение на Регионална колегия Добрич. Тя е изолирана от действията на Общината. Заданието не е подложено на обществено обсъждане. Назначено е жури от изтъкнати румънски архитекти, защо точно румънски не е ясно. В състава на журито не е включен главния архитект на Добрич, както и представители на регионалната колегия, излъчени от КАБ. В замяна на това са включени и двама главни архитекти на Варна и Стара Загора. Защо точно те, също не е ясно.

Компетентното международно жури трябва да излъчи първа, втора и трета премия. Общината следва да проведе преговори с първопремирания колектив за възлагане на проектиране в следващите фази и т.н.,  както предвижда ЗОП.

Парадоксално, но факт.

Гражданите на Добрич ще изберат кой от трите премирани проекти да бъде реализиран.

Абсолютно непознаване на законовата уредба и конкурсната практика.

Тотално пренебрежение към професионалното решение на журито.

Журирането е излишно в този случай.

Безсмислено изхарчени средства за възнаграждения на жури.

Да се предложат на гражданите конкурсните проекти и те чрез гласуване „компетентно и професионално“ да изберат проект, който най-много им допада.

Европейската практика предвижда участие на обществеността във формиране на заданието, професионално журиране и последващо обявяване на резултатите на обществото.

Журито на международния конкурс за Културния център „Жорж Помпиду“ /Бобур/ в Париж излъчва три равностойни проекта и предлага на Президента на Франция Франсоа Митеран да избере един от тях. След задълбочени консултации с експерти, Президентът избира един от трите предложени му проекта.

ТАКА СЕ ПРАВИ!

Ако исканията на КАБ не бъде удовлетворени, ще предприемем всички законови действия за отмяна на условията.

Включително ще потърсим обезщетение от Община Добрич за неправомерно и без разрешение използване на логото на КАБ за подвеждаща и заблуждаваща информация в общественото пространство.

Ще изпратим писмо до Президента на Камарата на архитектите в Румъния и до членовете на журито, че условията на конкурса са неприемливи и незаконосъобразни, не са съгласувани от КАБ и ще помолим журьорите да оттеглят участието си.

Това не е частен конкурс, а конкурс на Общината, където в последващата реализация ще бъдат вложени милиони публични средства.

Камарата не може да бъде безучастна.

Наредих обявленията за конкурса на сайта на КАБ и във Форума да бъдат свалени. Качени са без да бъдат съгласувани с мен.

арх. Владимир Милков,

Председател на Управителния Съвет на Камарата на архитектите в България

Публикуваме и писмото на КАБ до Кмета на Добрич, където са описани професионалните и законови искания на КАБ.

***

Община Добрич обяви конкурс за цялостна концепция за развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част на Добрич и разработване на идеен проект за бул. „25 септември“, пл. „Възраждане“ (пространството пред Пощата) и пл. „Свобода“. Общинският съвет на Добрич одобри кредит от 12 милиона лева за реализиране на проекта.

„Искаме да имаме модерна, раздвижена централна градска част, да бъде функционална и да се ползва целесъобразно от гражданите. Ще направим целия процес възможно най-професионално и прозрачно, за да не се получават грешките отпреди 10 години. Обществото така и не получи отговор как беше изпълнен старият проект. Центърът трябва да стане пример за това как трябва да се провеждат такива проекти“, заяви преди дни пред журналисти кметът Йордан Йорданов.

От сайта на конкурса, който вече е достъпен, става ясно, че основните му принципи са:

· Откритост – възможност за участие на всеки, който проявява интерес, без ограничения и дискриминация

· Aнонимност – гаранция за това, че журиращите няма да имат достъп до имената и авторите, а ще оценяват само конкурсните проекти

· Безпристрастност – честно състезание на идеи и концепции, с желание на възложителя да получи най-доброто решение за централната пешеходна зона и проект, който да реализира в последствие

Зоната в центъра на града (Зона А), за която се търси цялостна концепция за развитие и благоустройство, е с площ общо 124 дка. Тя обхваща цялото пешеходно пространство – бул. 25-ти септември (от бул. 3-ти март до бул. Добруджа), ул. Димитър Петков (от ул. Дойран до пл. Свобода), пл. Свобода, ул. Независимост (до ул. Любен Каравелов), пл. Цар Борис III, ул. България, пл. Демокрация, ул. Максим Горки (до ул. Свети Кирил и Методий), пл. Възраждане.

В тази площ се включва зона Б, която ще се реконструира с кредита. Тя е с обхват, бул. 25-ти септември (от бул. Трети март до пл.Свобода), пл. Възраждане, пл. Свобода и ул. Димитър Петков (от ул. Дойран до пл. Свобода). Само нейната площ е 44 дка.

Международният конкурс е за цялата територия от 124 дка, тъй като се счита, че трябва да има концепция и визия и занапред, за да се търсят начини на финансиране.

9-членно международно жури, съставено от професионалисти с опит от Румъния, Швейцария и България, ще оценява проектите. Членовете са проф. д-р арх. Юлия Станчу и aрх. Рудолф Граф от Румъния, д-р арх. Фалма Фшази и aрх. Андреас Руби от Щвейцария, aрх. Георги Бачев от Варна, aрх. Виктор Бузев – гл. архитект на Варна и бивш на Балчик, арх. Любо Георгиев от София, арх. Велимир Георгиев от Ст. Загора и зам.-кметът на Добрич инж. Пенчо Керванов.

Крайният срок за предаване на проектите е 30.11. 2022 г. Между 15-и и 19-и декември журито ще се събере в Добрич, за да ги оцени и на 19.12.2022 г. ще бъдат обявени резултатите.

Обявени са награди за класираните на първо, второ и трето място, съответно 50 000 лв., 40 000 лв. и 30 000 лв. Ще се дадат и две поощрителни награди в размер на 5 000 лв. всяка. Част от наградата е възможността за възлагане изработката на технически и работен инвестиционен проект и осъществяване на авторски надзор. Възлагането ще бъде в рамките на 450 000 лева, без включен ДДС.

Общината ще влезе в преговори с авторите на тези три проекта. Победителят ще се излъчи след обществено обсъждане, като Общината ще вземе предвид мнението на жителите на Добрич.

c