Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Пленер „Хартията“, Хляб фест и други събития в Добрич се включват в Европейските дни на наследството

Добрич се включва с 9 събития в Националния календар на празничната програма, посветена на Европейските дни на наследството (ЕДН). България ще отбележи през септември Дните с над 200 събития в цялата страна. Календарът е изготвен от Министерството на културата и бе публикуван днес.

Ето кои са събитията в Добрич, включени в националната програма.

Пленер „Хартията“ ще се проведе в периода 1-9 септември.

  • Тазгодишното издание се провежда под наслов „Следи и отпечатъци“. В него ще участват 10 художници от страната. Проектът се финансира от НФ „Култура“, Община град Добрич и хотел „Вила ди Полета“. Негов организатор е Художествената галерия.
  • В програмата е включено и честването на 106 години от Добричката епопея на 7 септември.

Експозиция на открито по повод 140 години от именуването на града ще може да се види на пл. „Свобода“ от 21 септември до 30 ноември.

  • Фотодокументалната изложба представя емблематични за добричлии места от града. Организатори на изложбата са Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич.

Дигитална експозиция от фонда на РБ „Дора Габе“ по повод 82 години от възвръщането на Южна Добруджа към България и Деня на Добрич се организира от 23 до 30 септември.

  • Регионална библиотека „Дора Габе“ ще представи колекцията от микрофишове на добруджански вестници, издавани в периода 1901 г.  – 1944 г.

Хляб фест - еднодневен празник на хляба ще се състои в центъра на града на 24 септември.

  • Чрез експериментални работилници посетителите ще се запознаят с функцията на хляба през различните епохи. Гост ще бъде кулинарят Ути Бъчваров. Фестивалът се организира от Община Добрич в партньорство с музея и галерията в града.

Откриване на творческия сезон на Български камерен оркестър Добрич с концерт на 27 септември и Дни на отворени врати в Художествената галерия, РИМ и Дом-паметник „Йордан Йовков“ допълват календара на събитията.

Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в ЕДН - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят. В продължение на вече повече от 25 години ЕДН събират хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи.

Темата на тазгодишното 39-о издание е „Устойчиво наследство“ и цели да провокира размисъл над ефекта, който дейностите на хората оставят върху природното и културното наследство на Европа и как човечеството трябва да използва традиционните похвати в тяхното опазване. Поставя се и фокус върху опазването на културното и природното наследство и неговия принос за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.

c