Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Днес е Международният ден на морските фарове

На 18 август се отбелязва Международният ден на морските фарове. Той се чества за първи път в Шотландия през 1994 година. Сега инициативата се подкрепя от над 450 фара в 50 страни по света. Тя дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.

Съоръженията с форма на кула обозначават морските пътища с помощта на силна светлина. Фаровете се използват за сигнализация за опасни области от сушата, скали на неочаквани места, както и за безопасно навлизане на кораби в пристанищата.

С напредъка на навигационната техника фаровете остават на заден план, като в момента работещите фарове по света са не повече от 1500 и представляват основно туристическа атракция.

Най Забележителният фар на нашето крайбрежие е фарът на нос Шабла. Той е най-старият и най-високият у нас – 32 метра. Разположен е на нос Шабла, на около 4 километра източно от град Шабла. Построен е през 1768 г., а официално е открит през 1857 година, след като е възстановен през 1856 година.

Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море. Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

Днес от 11.00 часа на фар Шабла с официална церемония тържествено ще се отбележи Международният ден на морските фарове, съобщават от администрацията на морската община.

От 13.00 до 17.00 часа е обявен Ден на отворени врати на Шабленския фар. Наскоро фарът беше ремонтиран за първи път за последните близо 40 години.

c