Трюфелите - кои, защо и как? Ценните гъби са сполучлив бизнес и в област Добрич
Бизнесът с трюфели е доходоносен и много хора избират да сменят престижни професии с начинанието да издирват и продават трюфели. Някои се връщат от чужбина и се установяват отново в България, други превръщат събирането на трюфели в доходоносно хоби, но не и в основна професия. Често лесовъди, земеделци и други хора с достъп до горите намират скъпоценните гъби.
Свързахме се с експерти в култивирането и дивото бране на трюфели, за да разкажат повече за този занаят.
Експертът по култивирани трюфели Николета Симон пред ПроНюз Добрич:
"Преди пандемията секторът с бране на трюфели бележеше ръст, хората които се занимаваха с това се увеличаваха. След началото на ковид кризата бележим спад на интереса от страна на берачите на диворастящи гъби."
Друг специалист от Генерал Тошево потвърждава, че търсенето остава високо, но предлагането е намаляло през последните години. Според него интересът все пак е голям и берачите виждат смисъл да се занимават с това именно в Добруджа, където има подходящи гори.
Опитните в бранша обясняват, че много хора избират България за бране на трюфелни гъби, защото тук има много и различни почви. Някои са обогатени от предишни култури, други са добре поддържани чрез естествено наторяване. Фактор е и надморската височина и да се направи обследване на терените.
"Основният пазар за трюфели е извън България - Италия, Франция, Испания и други. В България интересът е по-малък, защото хората не са информирани и не изпитват интерес," допълва г-жа Симон.
По данни на правителствения доклад от 2020 година България е лидер в износа на горски трюфел, а хората, които се занимават с това са над 20 000 души. Най-често се използват и кучета в помощ на берачите.
При култивираните трюфели на декар могат да се изкарат между 13 и 20 килограма гъби. Цената на килограм трюфели може да варира от 100 до 300 долара, като някои сортове могат да достигнат и до десетки, дори стотици хиляди долара.
За разлика от горите, където има силен природен фактор в контролираното отглеждане на гъби има предвидимост и обикновено продукцията е от първи и втори клас. От горите често излизат трета категория или смесени съби, изядени и с нарушена цялост. На пазара търсени са най-вече първо и второ качество гъби, трето се използва за индустрията. Много от сортовете не се търгуват.
Специалистът от Генерал Тошево споделя, че всяка година в гората става все по-лошо и заради природните условия и заради търсачи, които нямат нужната квалификация и често оставят след себе си отворени дупки, където влизат зарази и там не се появяват отново трюфели.
В България трюфели се търсят за кулинарната индустрия, но 99% от добивът е за чужбина, където се използват и за създаването на кашкавали, консерви и други.
Преслав НЕЙЧЕВ