Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Трюфелите - кои, защо и как? Ценните гъби са сполучлив бизнес и в област Добрич

Бизнесът с трюфели е доходоносен и много хора избират да сменят престижни професии с начинанието да издирват и продават трюфели. Някои се връщат от чужбина и се установяват отново в България, други превръщат събирането на трюфели в доходоносно хоби, но не и в основна професия. Често лесовъди, земеделци и други хора с достъп до горите намират скъпоценните гъби.

Свързахме се с експерти в култивирането и дивото бране на трюфели, за да разкажат повече за този занаят.

Експертът по култивирани трюфели Николета Симон пред ПроНюз Добрич:

"Преди пандемията секторът с бране на трюфели бележеше ръст, хората които се занимаваха с това се увеличаваха. След началото на ковид кризата бележим спад на интереса от страна на берачите на диворастящи гъби."

Снимка: Еймъс Чапъл, радио "Свободна Европа"

Друг специалист от Генерал Тошево потвърждава, че търсенето остава високо, но предлагането е намаляло през последните години. Според него интересът все пак е голям и берачите виждат смисъл да се занимават с това именно в Добруджа, където има подходящи гори.

Опитните в бранша обясняват, че много хора избират България за бране на трюфелни гъби, защото тук има много и различни почви. Някои са обогатени от предишни култури, други са добре поддържани чрез естествено наторяване. Фактор е и надморската височина и да се направи обследване на терените.

Снимка: Еймъс Чапъл, радио "Свободна Европа"

"Основният пазар за трюфели е извън България - Италия, Франция, Испания и други. В България интересът е по-малък, защото хората не са информирани и не изпитват интерес," допълва г-жа Симон.

По данни на правителствения доклад от 2020 година България е лидер в износа на горски трюфел, а хората, които се занимават с това са над 20 000 души. Най-често се използват и кучета в помощ на берачите.

При култивираните трюфели на декар могат да се изкарат между 13 и 20 килограма гъби. Цената на килограм трюфели може да варира от 100 до 300 долара, като някои сортове могат да достигнат и до десетки, дори стотици хиляди долара.

Снимка: Еймъс Чапъл, радио "Свободна Европа"

За разлика от горите, където има силен природен фактор в контролираното отглеждане на гъби има предвидимост и обикновено продукцията е от първи и втори клас. От горите често излизат трета категория или смесени съби, изядени и с нарушена цялост. На пазара търсени са най-вече първо и второ качество гъби, трето се използва за индустрията. Много от сортовете не се търгуват.

Специалистът от Генерал Тошево споделя, че всяка година в гората става все по-лошо и заради природните условия и заради търсачи, които нямат нужната квалификация и често оставят след себе си отворени дупки, където влизат зарази и там не се появяват отново трюфели.

В България трюфели се търсят за кулинарната индустрия, но 99% от добивът е за чужбина, където се използват и за създаването на кашкавали, консерви и други.

Преслав НЕЙЧЕВ

c