Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Стимулират изхвърлянето на отпадъци на новата площадка в Добрич с безплатни билети за зоопарка

Над 17 тона са приети на площадката за разделно събиране на отпадъци от домакинствата в Добрич за първите й 10 работни дни. Това бе отчетено днес, по време на инспекцията на кмета Йордан Йорданов на място.

Площадката се намира на ул. „Хр. Ботев“ № 68, до обръщалото на кв. Балик и бе отворена на 1 август. Работното й време е от 9.00 до 18.00 часа от понеделник до петък. Там всеки гражданин на Добрич може безплатно да занесе негодни за употреба вещи, строителни материали, стари мебели и ел. оборудване, батерии и лекарства. Изискването е отпадъците да бъдат разделно събрани по видове, поясни инж. Виолета Недкова нач отдел чистота в от общинската фирма „Комуналстрой“.

Площадката е разположена на около 4 дка, има административна сграда, навес, електронна везна и контейнери за сортиране. Отпадъците се носят до там само със собствен транспорт и само от физически лица, не се приемат товари от фирми. Всеки ще бъде посрещнат от служител, прави се визуален преглед, хората се упътват къде да изхвърлят донесеното. За строителните отпадъци изискването е да са не повече от тон и половина.

Общината има сключени договори и насочва събраното към пет фирми за оползотворяване и обезвреждане на различните видове отпадъци.

„Целта е да се намалят замърсяванията около контейнерите. Интересът за първите две седмици е голям – на ден минават по 15-20 души. За 10 работни дни са предадени около 11 тона строителни материали, 3,3 тона дървесина, 1,4 тона стъкло, 700 кг едрогабаритни отпадъци, 250 кг ел. оборудване, 35 кг батерии и акумулатори“, посочи инж. Недкова.

От Общината на случаен принцип ще раздават талончета за посещение на зоопарка и торбички за многократна употреба на граждани, донесли отпадъците си на площадката.

Общината може да поеме ангажимент да помогне на хора в неравностойно положение, ако нямат собствен транспорт и желаят да ползват площадката, уточни зам.-кметът инж. Пенчо Керванов.

Кметът Йорданов изтъкна, че вече няма никакво оправдание хората да изхвърлят навсякъде боклуци. Сега има къде да се прави това и всеки може да занесе отпадъка на площадката, където той да бъде рециклиран. Кметът разказа, как лично видял живеещи на ул. „Любен Каравелов“, които правели ремонт, да изхвърлят строителни отпадъци до контейнера за смет, което е абсолютно недопустимо. В случая били сезирани еколозите на Общината и полицията и на хората бил съставен акт. „Със същата сума можеха да си поръчат контейнер за строителни отпадъци“, коментира кметът.

Той апелира всеки да положи усилия и да изхвърля непотребните си вещи и строителни материали на регламентираното място и всички заедно да пазим околната среда.

c