Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

„Брилянтин“ на Варненската опера гостува на Сцена „Двореца“ в Балчик

Остават броени дни до едно очаквано музикално събитие, което ще се състои на Сцена Двореца в Балчик. Това е мюзикълът „Брилянтин“ – спектакъл на Варненската опера, който ценителите ще могат да видят на 20 август от 21.00 часа.

Сценарият, музиката и текстът са дело на Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд. Режисьор на постановката е Сребрина Соколова, а диригент – Страцимир Павлов. Участват гост-солисти, солисти, оркестър и балет на Държавна опера Варна. Сценограф е Иван Токаджиев, художник костюми - Ася Стоименова, хореограф - Надя Димокова, 3D mapping –Тодор Тодоров.

Мюзикълът е създаден от Джим Джейкъбс и Уорън Кейси преди повече от 50 години, като неговата сценична премиера е била през 1971 г. През 1978 г. е създаден филмът – музикална романтична комедия, който прави мюзикъла още по-популярен. Във филма участват Джон Траволта, Оливия Нютън-Джон, Стокард Чанинг, Ив Ардън и др., а премиерата му е била на 16 юни 1978 г. Продължението – „Брилянтин 2“, е пуснат през 1982 г.

Постановката на Варненската опера, чиято премиера бе през юни т.г., е част от програмата за 75-годишния юбилей на Операта през тази година. Спектакълът представлява една симбиоза между театралната и филмовата версия с много нови песни, взети от филма.

„Брилянтин“ е вдъхновен от субкултурата на Грийзърите, възникнала през 50те – 60те години на 20 век. Символ на свободното мислене, с пълна липса на лицемерие и престореност, тази субкултура печели голяма популярност, както В САЩ, така и в Европа. В началото този мюзикъл е обявен от пуританската американска общественост като „ груб, агресивен, вулгарен…“ Следва преработване и тази характеристика е смекчена. Най-голяма популярност мюзикълът печели, след екранизацията му в киното с участието на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон.

Действието в мюзикъла се развива в края на 50те години на 20 век, в Чикаго Илинойс. Запознава ни с ежедневието, проблемите и радостите на десет тийнеджъри от гимназия Райдел. Те са на прага на завършването си и в тази връзка, свързаните проблеми като тийнеджърска бременност, насилие на банди, натиск от връстници, е естествена основа на драматургията. Въпреки тази сложна и сериозна проблематика, мюзикълът се възприема изключително леко и забавно, благодарение на своята музика и действен хумор в диалозите.

Именно със своята проблематика, този мюзикъл звучи актуално при всяко поколение. Конфликтът между желанието да се живее пълноценен живот на възрастните и липсата на житейски опит, е заложен в механизма на израстването на човека. Главните персонажи са уникални, цветни и различни. Основен проблем на социума е, как тази човешка цветност и уникалност, да се впише в цялото, в общото, да запази индивидуалността си и с това да не разруши общността. Този проблем е и в основата на концепцията на нашата постановка. В мюзикъла БРИЛЯНТИН се крие отговорът и решението. Спектакълът завършва с песента „Да вървим заедно“ - само чрез приятелство, разбиране, емпатия, всеки може да е верен на себе си и няма нищо против различността на другия. Тази индивидуалност е в основата на изграждане на характера на героите, показан чрез всеки структурен елемент на нашата постановка – текст, мизансцен, хореография, костюм, декор, музика . Всеки един от тези елементи, създават уникалността на този вечно актуален мюзикъл, носещ радост, светлина, веселие, оптимизъм - все неща към които винаги ще се стремим и от които винаги ще имаме нужда.“

Сребрина Соколова, режисьор

c