Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Вандали трошиха в парк, който гражданите на Добрич сами направиха (+снимки)

Неизвестни вандали са потрошили пейки, кошчета и маси в парк „Свети Димитър“ в Добрич. Същите, които граждани от съседния квартал със собствени сили и средства сглобиха и поставиха, за да има къде да играят децата и да отдъхват възрастните.

Жителите на три квартала в Добрич изградиха сами свое привлекателно място за отдих, игра и разходки. Става въпрос за парк „Свети Димитър“, който се намира зад паметника на Добротица и има статут на парк според устройствения план на града. Теренът е 60 декара и си останал със статута. В продължение на 40 години жителите на кварталите „Христо Ботев“, „Балик-Йовково“, „Дружба“ и „Русия“ се надявали да имат свой парк – до есента на 2020 година, когато се хващат да си го направят сами. Тези техни дейности продължават и сега, като и Общината преди десетина дни разчисти едно голямо пространство от парка.

След 40 години чакане граждани сами си направиха парк „Св. Димитър“ в Добрич

Основните усилия обаче са на съкварталците, които за година и два месеца почистиха и облагородиха около 10 декара. За малко повече от година съкварталците са направили наистина много, за да имат свой „зелен остров в големия прашен град“. Стъпка по стъпка, с помощта на собствен труд и малко събрани пари, изградили сами първата 100-метрова алея в парка. Почистили камъните, орязали храсти и дървета, окосили с моторна косачка и тример, купени с дарени средства. Изхвърлили 3-4 камиона отпадъци. Засадили 100 храста люляк, двайсетина широколистни дървета, 15 борчета и кипариси, здравец, лалета. Направили от палети три маси и 12 пейки, кошчета, хранилка за птици. Пейките са уникални с това, че на всяка от тях има издълбана поговорка или цитат от Библията.

Доскоро хората там вярваха, че доброто е заразно и всичко направено от тях засега е опазено, защото е създадено за тях от собствените им ръце.

Вандалите обаче посегнаха не само на пейките и кошчетата, а и на вярата в доброто.

Снимки: Христа Георгиева, Фейсбук

c