Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В "Двореца" в Балчик се проведе Седмица на чилийското изкуство

Нейно Превъзходителство, посланик Мария Пия от посолството на Чили в Румъния (акредитирана и за България) закри Седмицата на чилийското изкуство, която се проведе в „Двореца“ в Балчик.

Тя се проведе след двегодишно отлагане заради пандемията от Covid-19. В рамките й бе представена сборна изложба с живописни платна, скулптури, илюстрации, фотографии, накити и книги. Тя включва творби на чилийския фотограф Луис Кампос Айрола и произведенията на Пиерина Монтигльо, визуален артист с многостранни интереси - от рисуване, дизайн, златарство до иновативни произведения в скулптурата. Тя изложи творбите си за първи път в Балчик под наслова „Вълшебни сънища“. В изложбата със свои творби участва и Химена Тапия, която се занимава с ръчни техники. Българското присъствие бе на Рая Райчева, която се занимава с преводи от испански и английски език, както и с илюстрации.

Програмата й включи още концерт на открита сцена „Нимфеум“ на двама млади музиканти - Амалия Попа и Фелипе Марчан, които смесват латино вкусове от Чили и Румъния. Те представиха авторска музика и компилации от класически и съвременни песни. Беше показан и  филмът „На метър от теб“.

Инициативата е на ДКИ „КЦ „Двореца“ в Балчик и Почетното консулство на Чили в България.

c