Водещи новини - дясно Общество

Свлачището, под което бяха затрупани двама души край Албена, все още е активно

Това показа огледът на специалисти от “Геозащита”, които обследваха района. Измервателните уреди на експертната комисия са показали високи нива на подпочвените води, каза заместник кметът на Балчик и председател на кризисния щаб Димитрин Димитров, предаде БНТ.

Огледът на свлачището в близост до плаж “Моби Дик”, което се активизира на 9 август, продължи повече от четири часа.

“В рамките на този обход бяха замерени повишения на подпочвените води. В един от трите вертикални кладенеца, които събират подпочвени води, се установи по-високо ниво на събраната вода. Това, което ще се предприеме като мерки, е всичко възможно за намаляване на нивата на тези води в района”, каза Димитров.

Според собственици на заведения в свлачищния терен има три водосборни шахти, изградени в периода 1987-91 година. Те трябва да отвеждат чрез тръбопроводи подпочвените водите от ската към морето.

“Такива тръбопроводи липсват и както виждате в момента по ската изтича свободно вода от тези кладенци. Щом изтича вода и не се отвежда в морето, самият терен прогизва, което предполага едно хлъзгане на земните маси и предизвикване на свлачище”, каза Владко Владев.

Проверката е констатирала, че все още има следи от повърхностни води и това прави свлачището опасно и към момента.

“Има вероятност за свличания допълнителни в лявата част на участъка, който вече се е свлякъл”, каза Димитрин Димитров.

Тепърва ще се изяснява чия собственост са трите водосборни шахти и кой отговаря за поддръжката им. Опасният район остава под охрана и е недостъпен за автомобили и хора. По данни на областната управа в Добрич към момента активираното свличане е успоредно на пясъчната ивица и е с дължина около 200 метра.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.