Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Даниел Бодичев завърши творбата си от изсъхнало дърво в двора на МБАЛ-Добрич

Вече е напълно завършена творбата, която Даниел Бодичев сътвори от изсъхнало дърво в двора на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Дървото се намира се на алеята по път към централния корпус на болницата.

В центъра на творбата на самоукия творец е изобразен лекарският символ, копието на Асклепий, около него са се увили две змии, отгоре – две крила. Футиристични цветя с кръст между тях са изобразени под знака.  На десетина метра от дървото има параклис, но той бил винаги заключен. Отстрани на работата си Даниел е издълбах нещо като трон – хралупа, за да може човек за секунди да поседне и почувства чрез корените земната енергия.” Ако желаете – спрете до него, помолете се, седнете в хралупата или поставете ръка в нея, за да усетите връзката с корените, да почувствате земната енергия и да се заредите, призовава авторът.

Между полуизрязаните клони Даниел е засадил две много издръжливи на студ и суша вечно зелени растения храст Юка и каменна роза дебелец.

„Когато творбите ми дадат корени на нов живот, тогава вече ще са завършени“, споделя той. Даниел Бодичев е горд с изобразеното Женско разпятие – жена, прикована на кръста от един мъж и окото на общественото мнение, а под него е има три завъртулки, дяволското 666.

„Питал съм много специалисти, но всички казват, че женско разпятие не са срещали, така, че го смятам за мой „патент”, споделя самоукият творец.

Той има отдавнашна мечта - да се организира ежегоден пленер по полева скулптура по Дамбата на Балчик, като се поканят професионалисти, както и студенти от 1 и 2 курс от НХА или ВТУ.

Даниел Бодичев е човекът, който преобрази градския парк в Добрич като създава картини от сухите дървета и им вдъхва нов живот от над 10 г.

Дърворезбата е хоби на Даниел Бодичев. С годините обаче се превръща в негова запазена марка. Отрязан ствол на топола го “запалва” по идеята да удължава живота на отиващите си дървета в парка в Добрич.

“Винаги съм бил любител на дърворезбата. Почнах преди 10-тина година. Запалих се, пристрастих“, разказва  дърворезбарят.

Даниел обича да нарича дърветата свои. Преобразил е над 15, но природата си е взела половината.

Ще познаете творбите на Даниел по резбованите шамани и страшилища, които пазят от зли духове и сили, както и по фамилния герб на рода Дуло, който често прави върху тотемите си. За работата си творецът не получава средства.

c