Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Шабла: За пореден летен сезон няма правила за дивото къмпингуване

И през този летен сезон липсват правила за свободното къмпингуване край морето. Кметът на Шабла Мариян Жечев за поредна година алармира, че няколко морски общини по Черноморието отново са принудени да чистят тонове боклуци след диво къмпингуващите, като за това плаща общинската хазна.

Вече три години се бави приемането на документ за регламентиране на свободното къмпингуване. През 2019 година Народното събрание прие съответните промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. След това бе изработен проект на Наредба за т.н. диво къмпингуване, започна някакъв дебат, но тя така и не видя бял свят и не бе обнародвана.

„Наредбата, която трябваше да въведе правила за тази дейност, бе публикувана за обществено обсъждане миналата година, но нещата спряха дотам. Министърът от редовното правителство беше обещал някакви мерки, например заплащане с SMS-и, но и това не се случи. Не съм оптимист нещо да се случи, служебно правителство не може да помогне. Тези летовници не са свободно къмпингуващи, а безплатно къмпингуващи“, коментира за Про Нюз Добрич Жечев.

Според него направеният проект за Наредба е добър и достатъчно компромисен за трите заинтересовани министерства – МРРБ, МОСВ и МТ, но няма воля нещата да се довършат.

В Закона е записано, че общините могат да контролират свободното къмпингуване, но чак една година след влизане в сила на Наредба. Сега общините са с вързани ръце, единственият контрол може да упражнява полицията за превозни средства, спрели на плажа.

И това лято край морето в община Шабла е пълно с къмпингуващи. Най-много са на морски плаж  Крапец. Там е пълно с каравани, а е забранено да се влиза с превозни средства, казва кметът.

Той смята, че от всичкото това говорене за проблема през годините има и положителен ефект. „Никой не държи мръсно там, където къмпингува, всички си носят боклуците до контейнерите. Проблемът обаче не свършва с това. Ние товарим отпадъка, караме на претоварната станция в Балчик, разтоварваме, сепарираме една част, пак товарим, караме на сметището в Стожер, депонираме. И плащаме такса от 95 лв. отчисления за тон, като общо разходите стават около 240 лв./ тон. Срещу това не получаваме нищо от никого. Това е идеята на наредбата, там където има свободно къмпингуващи, те да си плащат за това“, посочи Жечев.

Както много пъти кметът е заявявал, сега къмпингуващите не плащат никакви такси, а на общината се налага да събира годишно по 500-600 тона отпадъци, което струват на общинската хазна минимум 100 000 лева.

Освен община Шабла, подобни проблеми имат и общините Долни чифлик, Бяла, Царево.

                                                                         изображението е илюстративно

c