Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Огромни пожари през последните дни застрашиха села и гори в област Добрич

С големи по площ и едновременни пожари трябваше да се справят през последните дни огнеборците от Добрич.

Най-тежка е била ситуацията на 10 август. Тогава огнеборците са гасили множество пожари в сухи треви.

Единият от тях е бил на територията на община Шабла, около село Езерец. В гасенето му са участвали три противопожарни автомобила от районните служби ПБЗН в Шабла и Каварна. Пожарът се е разпрострял на хиляди декари и е нанесъл щети по изоставени къщи, но те са минимални.  

В същото време два противопожарни автомобила са били в община Генерал Тошево, където е гасен лумналият огън между селата Росица и Лозница. На пожар в другия край на общината е трябвало да се отзове противопожарен автомобил от Добрич. Други запалвания на територията на община Добричка са били гасени с два автомобила от Добрич.

Пожарът в района на село Росица е бил върху площ от близо 30 000 декара. Предполага се, че огънят е лумнал от изхвърлена незагасена цигара. Тръгнал е от главния път, който минава пред кметството на селото. В гасенето му са участвали над 30 души от 13 до 23 часа. Включили са се два противопожарни автомобила. Пресеченият терен обаче изисквал  да се гаси на ръка. В първоначалния момент са се отзовали хора от кооперациите, три трактора, които са заоравали. В един момент е трябвало само хора, които с тупалки да гасят на ръка, тъй като теренът е много пресечен, обясни комисар Димитров. През нощта са оставени дежурни екипи,  за да продължи гасенето на следващия ден. Огнеборците са спасили  гората и в двете села от огъня.

Пожарите, които са горели едновременно в различни точки на областта, не са били малки като територия. Макар и да са били в сухи треви, е имало опасността да достигнат населени места или гори. „Изискват голям ресурс от техника и хора. И  най-лошото е, че са едновременни“, коментира директорът на РД ПБЗН комисар Дарин Димитров.

През последните дни огнеборците отчитат по-спокойна ситуация – по 10 пожара на ден, които не са едновременни и на по-малки площи.  

c