Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

На 13 август църквата чества пренасянето на мощите на преподобни Максим Изповедник

На 13 август Православната църква отбелязва пренасянето на мощите на преподобния Максим Изповедник от мястото на неговото заточение и смърт в Константинопол. Паметта на светеца се чества на 21 януари и на 13 август.

Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни православни църковни отци. Роден в богато и уважавано семейство, той получил добро образование, като особено се интересувал от философията. Познаващ отлично Христовото учение, духовното наследство и дълбоките корени на църковното предание, св. Максим се проявил като плодовит християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.

Максим водил усилена борба срещу навлизащата монотелкса ерес, според която християнството не било богочовешка религия.Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се оттеглил в света обител и се съсредоточил върху философията.

Събратята му го уважавали за действията му и в знак на почит го провъзгласили за игумен. Светецът отказал и предпочел уединението. След този период той се отправил към Африка за да се бори с езичеството. Красноречието и доводите му го направили нежелан за владетелите и в последствие бил съден в Цариград като държавен изменник. Преподобния бил изпратен на заточение в Тракия.

 След години отново бил подложен на изтезания, като в последствие отрязали езика и дясната му ръка, за да не може повече да пази и проповядва вярата си.

Източник: sanovnikat.com

c