Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Икономическа война в Кранево стигна до кръв и арести

Ежедневни провокации от конкурент са ескалирали до сбиването, след което в ареста са задържани шестима души

За скандал и сбиване в курортното село Кранево съобщи в бюлетината си от 12 август Областната дирекция на МВР Добрич. Според сводката на 11 август гражданин се обадил чрез телефон 112 в Районното управление в Балчик и съобщил за скандал, прераснал в сбиване между персонал на два съседни хранителни обекта в село Кранево. В конфликта е пострадала жена на 58 години. Тя е с хематом в областта на тила. Пострадал е и 35-годишен мъж, на когото са нанесени удари по тялото. Останалите участници в сбиването са задържани за 24 часа. Образувана е проверка, гласи съобщението от ОД на МВР.

Оказва се, че скандалът и сбиването, са кулминацията на обострените отношения между собствениците на два супермаркета в курортното селище – „Топ Маркет“ и „Роуз Маркет“, които са в съседство и се намират в центъра на Кранево.

Пред Про Нюз Добрич Тихомир Стефанов, син на собственика на „Топ маркет“, разказа, че при сбиването е пострадала неговата майка. Той твърди, че тя е била ударена от собственика на конкурентното заведение Димитър Димов.

„Неговият магазин е в съседство с нашия. Довел е 7-8 човека охранители от Добрич да заплашват нашите работници. Умишлено нападнаха баща ми, както и момче от охраната. Накрая майка ми го отнесе най-много. Удари я с юмрук по лицето. След това с един бокс я удари по главата и я разби. Подадохме сигнал на тел. 112.  Дойде полиция от Балчик, от Криминална полиция, Бърза помощ. Всичко стана много бързо, много агресивно от тяхна страна“, разказа пред Про Нюз Добрич Тихомир Стефанов.

„Внезапно ударена в главата от агресивно държащ се собственик на съседен магазин – обилно кървене, болки в главата, хематом“ гласи епикризата на 57-годишната Татяна Хараламбиева Стефанова. В нея се посочва, че жената е получила контузия на главата, хематом и комоцио. Документът е издаден от Центъра за спешна медицинска помощ, филиал Балчик.  Издадено е и медицинско свидетелство от МБАЛ „Света Анна“ във Варна, в което се посочва като основна диагноза „Контузия на главата, разкъсно-контузна рана на главата, получена от удар с твърд предмет.

Минути след като бяхме сигнализирани за инцидента потърсихме Димитър Димов. Той обясни, че чака пред Районното управление на полицията в Балчик и чака да го разпитат. „Няма никаква истина в тези твърдения. Това е лъжа. В момента стоя пред Районното управление в Балчик и чакам да ме разпитат. Няма счупване, няма бокс. Това е пълна манипулация“, заяви Димов. По думите му е възникнал скандал между хората, които раздават флаерите за двата магазина. „Записите от видеокамерите ще покажат какво се е случило. Има разследване. Нека полицията да излезе със становище имало ли е такова нещо или не“, каза Димов.

Стана ясно, че по-късно той, брат му Ивайло и четирима от хората на „Роуз маркет“ са били задържани. Единият от тях, охранител на магазина, всъщност е бил ударен с бокс по главата. Съвсем ненадейно и то от състезател по ММА. За това разказа пред Про Нюз Добрич приятелката на Димов Катя Янакиева, която ни потърси, за да разкаже какво се е случило. Категорична е, че събитията са резултат на продължаващо близо година провокативно поведение от страна на собствениците на „Топ Маркет“ и този конфликт е бил търсен от тях.

„Един от охранителите, които работят към „Роуз маркет“, както стои, без да прави абсолютно нищо, изненадващо, получава удар в тила с бокс от украинско момче, което е около 18-годишно. То работи към другия магазин като викач пред магазина. След този удар ситуацията ескалира, събрали са се много хора от едната и от другата страна“, разказа жената. Тя е категорична, че дори жената да е ударена, то е било с ръка. И пита: „Какво прави тази жена там, където може от всеки да отнесе удар. „Трябва да е ясно, че никой от „Роуз маркет“ не отива да удря жени в предпенсионна възраст. Какво прави тази жена между двама-трима стокилограмови мъже? Кого брани?“, каза Янакиева. И добави, че дори собственикът на „Топ маркет“ Стефан и синът му носят пистолети. „Постоянно имат охрана от четирима души, които седят пред магазина. Мъже на възраст 35-45 години“, добави тя.

„Наблюдаваме ежедневно провокативно поведение с цел да се стигне дотук. Нещата са  удържани вече повече от година, но  удар с бокс в главата на човек, и то в тила, което може да го остави на място, вече е отприщило напрежението“, категорична е Катя Янакиева. Тя няма информация дали техният служител е освидетелстван след удара с бокса по главата, защото той също е арестуван. Дори вечерта се е наложило да му носят медикаменти за кардиопроблем, който вероятно се е обострил от създалата се ситуация, споделя тя.

От страна на Топ Маркет има едно подмолно ежедневно поведение. По всякакви начини. И дава пример – викачите рекламират промоция на „Роуз маркет“, в същото време въпросният ММА състезател с бокса казва на туристите „Ето, ние сме „Роуз маркет“, влизайте!, като ги насочва към конкурентния „Топ маркет“.

Тя е категорична, че това ежедневно провокативно поведение е имало за цел да предизвика собствениците на „Роуз маркет“, за да бъдат те в ролята на виновни и да се очернят имената и бизнесът им.  Янакиева разказва, че провокации има постоянно. И те самите вече не знаят как могат да се борят с тях, след като неотдавна са разбрали, че и полицията няма да им помогне. Отново след конфликт по повод викачите, които раздават флаери пред конкурентните магазини, Димитър Димов звъннал на тел. 112. Реакцията обаче била обратна – полицаят вместо да помогне за решаване на конфликта, започнал да му се кара, че го занимава. „Значи, ти търсиш помощ, но не я получаваш. Кой и как ще ти помогне, за да не се стигне дотук? „Човек премълчава, но когато има физическо посегателство и ти не можеш да разчиташ на полицията, кой ще те защити в тази ситуация? Не можеш да разчиташ на полицията. Викаш я, а тя започва да ти се кара че си я ангажирал, че си й нарушил комфорта да я занимаваш с незначителни неща. Провокация, провокация, провокация всеки ден“, пита младата жена. Твърди, че провокациите са продължили и след скандала.

Това, което е установено до момента от Районно управление Балчик е, че действително се касае за конфликт между двата магазина. Той е бил изцяло за надмощие по привличане на клиенти, между викачите, съобщи за Про Нюз Добрич заместник-директорът на Областната дирекция на МВР Добрич Ивелин Иванов. Обясни, че полицията не разполага с информация за участие на ММА състезател с бокс. Работи се и с материалите от видеонаблюдението.

Има задържани лица, повече от едно. Но в детайли като имена, не можем да коментираме. Материалите не са докладвани в прокуратурата, но тя е информирана за случая по телефон, каза той.

Към момента в Районната прокуратура не е образувано досъдебно производство, по първоначална информация няма данни за престъпление от общ характер, което да налага незабавни действия по разследването. По тази причина няма досъдебно производство, но то винаги може да бъде образувано, ако се установят такива данни. Образувана е преписка, сигналът е подаден към полицията и се проверява.

c