Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

13 август - Ден на левичарите

13 август е Международен ден на левичарите. Денят се отбелязва от 1984 година по инициатива на Международната конфедерация на леворъките хора.

Левичарите са хора, които главно използват лявата си ръка повече от дясната. Левичарите използват лявата си ръка за повечето неща – например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор – някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности.

Смята се, че между 3 и 10% от хората на земята са левичари. Има  хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстрите), въпреки че това е рядко срещано. Има повече мъже левичари, отколкото жени (5,24% мъже, 4,76% жени). Около 1/3 от близнаците обикновено са левичари.

Учените преди са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Едно изследване през 1998 година от James McDeveitt University, Oklahoma, разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар. Това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.

Повечето уреди и инструменти са направени за десничари, затова повечето левичари са принудени да се научат да ги ползват с дясната си ръка.

Тъй като в повечето езици посоката на писане е от ляво надясно, писането е много по-лесно за десничари, но за левичарите е по-трудно, тъй като за тях би било по-лесно да се пише от дясно наляво.

Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Хитлер, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, например кралица Виктория.

В изкуството и науката левичари са Алберт Айнщайн, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Рубенс, Ван Гог, Ешер и Тулуз Лотрек, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол.

Сред държавниците левичари са бившият президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици. Интересно е, че пет от последните седем американски президенти също пишат с лявата ръка, като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин, Хари Труман и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън и членове на кралското семейство.

В областта на технологиите най-известен левичар днес е създателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс, а в областта на киното – Анджелина Джоли.

c