Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Министърът на туризма Илин Димитров се среща в Албена с кметове и бизнес

Служебният министър на туризма д-р Илин Димитров провежда среща с местната власт и представители на туристическия бизнес от област Добрич. Тя е в хотел "Маритим Парадайз блу".

На срещата, чийто домакин бе областният управител Здравко Здравков, той представя основните приоритети, краткосрочните цели и политики, заложени в програмата на Министерството на туризма по време на служебния кабинет, както и принципите на работа, които бяха очертани. В посещението и срещите с туристическия бизнес по българското Черноморие участва и заместник-министър Ирена Георгиева.

В срещата в Албена участваха кметовете на Балчик Николай Ангелов, на Каварна Елена Балтаджиева и на Шабла - Мариян Жечев.

От бизнеса поставиха въпроси като необходимостта от осъществяване на диалог с немския пазар. Много бяха питанията във връзка с изясняване на мерките за украинските бежанци. Министър Димитров посочи, че държавата е задължена да ги задържи заради европейския регламент.

Специален акцент беше поставен и върху забавянето в плащанията на средствата за хотелиерите по хуманитарната програма в помощ на бежанците от Украйна. Министърът съобщи, че са постъпили над 500 жалби, като 90% от случаите ще бъдат разрешени с внесеното тази седмица решение в Министерски съвет, а Ирена Георгиева, която координира работата във връзка с администрирането на помощите, разясни обективните обстоятелства за забавянето.

“Министерството на туризма се зае с нетипична дейност, но въпреки скромния си човешки ресурс, ние се отнасяме с отговорност към нея. Поехме този ангажимент с ясното съзнание, че трябва да намерим баланса, да постъпим гъвкаво и хуманно към бежанците, а мярката е насочена към туристическия бизнес и в помощ на хотелиерите, които проявиха състрадателност,” подчерта заместник-министър Ирена Георгиева.

510 хил. украински бежанци са влезли на територията на България, каза министър Димитров. По думите му предстои правителството да реши как да продължи подкрепата за хотелиерите и украинските бежанци, тъй като мярката, която изтича в края на септември, няма да е работеща в сегашния си вид.

Присъстващите отправиха призив за създаване на група за национална стратегия за туризма.

На срещата бяха коментирани също необходимостта от засилена и по-фокусирана реклама и утвърждаване на позитивния образ на дестинацията и българския туристически продукт. Беше обсъден въпросът за дивото къмпингуване и развитието на къмпинг туризма като привличащ все повече чуждестранни платежоспособни туристи. Министър Илин Димитров припомни още, че ваучерите за храна могат да бъдат използвани и за туризъм и призова да не се колебаем да го правим.

Представителите на туристическия бранш от област Добрич поискаха каталозите на Министерството на туризма да бъдат актуализирани и да се акцентира на Кранево и Албена, където има минерални извори. От хотелски комплекс, който разполага с отлична спортна база, предложиха да се акцентира и на рекламирането на България като възможност за спотнет туризъм. Министърът се ангажира да разговаря за това с министъра на спорта Весела Лечева.

Хотелиери подчертаха, че основен разход в бизнеса, освен заплатите, е енергията. Затова настояха министърът да съдейства чрез Министерството на енергетиката браншът да може да киндадитства по програми за изграждане на фотоволтаични системи. По думите на министър Димитров има европейска програма, по която малки и средни предприятия могат да кандидатстват за грантове за фотоволтаици.

Министърът на туризма в служебния кабинет е родом от Добрич, завършил е ЕГ "Гео Милев". Целият туристически бранш прие радушно назначаването му, тъй като за първи път постът се заема от човек, който иидва от реалния сектор на туризма у нас.

Преслав НЕЙЧЕВ

c