Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Царевицата в област Добрич изгаря, добивите ще бъдат по-ниски от миналогодишните

Очакванията за добри добиви от царевица на земеделците от Добруджа най-вероятно няма да се сбъднат. Причината е липсата на дъжд в големи райони от област Добрич.

„Проблеми има с насажденията край морето – Шабла, Каварна, Дуранкулак. В община Балчик на места също има засегнати полета. Добиви ще има, но далеч не такива, каквито се очакваха. Със сигурност добивите ще бъдат по-ниски от миналогодишните. Картината е пъстра, има полета където не са падали валежи повече от 60 дни. То е видимо, посевите са различни на местата където е валяло и където от два месеца няма дъжд“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Миналата година, която бе добра за реколтата от царевица, средният добив в област Добрич бе около 750 кг/дка.

Жътвата на слънчогледа се очаква да започне до 10 дни, каза още Жекова. Добивите в областта ще бъдат редуцирани заради нашествието на ливадната пеперуда. Вредителят прави трето поколение.

„Има изградена работна група към министерството за справяне с проблема, само че е много закъсняло това, което се случва. Предишното министерство не си свърши работата и всички ще бъдем засегнати. Една част от колегите успяха да напръскат, за други икономически не беше изгодно. Там където е пръскано, си личи, че е водена борба, но тя трябва да е повсеместна. Ако аз към напръскала 1000 дка слънчоглед, това нищо не означава, ако съседното поле не е третирано“, коментира Жекова.

c